Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Det sägs att många populärkulturella företeelser på bio och TV föddes som en följd av kalla kriget mellan NATO och Warszawapakten, med intrigerna i James Bond-filmerna och andra agentspektakel som paradexempel. Gäller det klingonerna i Star Trek också? De dök väl upp mitt under kalla kriget?

Mig veterligen har det inte gjorts några större akademiska undersökningar om bakgrunden till klingonernas utseende och övriga karaktäristika, men det står helt klart att de medvetet skapades (närmare bestämt 1967, av manusförfattaren Gene L. Coon) inom ramen för det allmänna tema som Gene Roddenberry hade för sin rymdserie. Ett av de viktigaste syftena med Star Trek var att behandla samtidsproblem genom ett science fiction-filter, eftersom ämnena kunde vara svåra att hantera i sin korrekta historiska miljö. Roddenberry har själv påpekat att han inspirerades av hur Jonathan Swift problematiserade sin samtid i Gullivers resor. De 1960-talsavsnitt i vilka klingonerna medverkade fokuserade på typiska kalla kriget-scenarier, med spioner, sabotage, kapprustning och territoriella konflikter mellan stormaktsblock.

Om vi studerar originalklingonerna närmare – de påminner föga om klingonerna i senare tiders filmer och TV-serier – är deras asiatiska drag tydliga. 1960-talets klingoner ser ut ungefär som jordbor men har något annorlunda hudfärg och riklig ansiktsbehåring. De kan beskrivas som en kombination av japaner från andra världskriget och sovjetiska officerare från efterkrigstiden, som de uppfattades i USA. Det ursprungliga klingonska imperiet var en schablonmässig, mycket aggressiv, rymdversion av Sovjetunionen utan några djupare kulturella nyanser. Klingonerna spelade helt enkelt rollen som fiender i framtiden på samma sätt som ryssarna spelade rollen som fiender i agentfilmerna.