Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

En av de största sjömilitära katastroferna i världshistorien var spanska armadans undergång 1588. Historien om hur de spanska skeppen besegrades av de små, snabbseglande engelska skeppen är välkänd. Men klarade sig inga fartyg tillbaka hem till Spanien? Hur stor var katastrofen?

Armadan bestod av omkring 130 skepp, vilka mycket riktigt misslyckades att fullgöra sin uppgift, det vill säga att transportera knektar från det spanska Nederländerna (nuvarande Belgien) till England i syfte att besegra det senare landets krigsmakt. Det är däremot en missuppfattning att engelsmännen fullständigt besegrade spanjorerna. I sjöslaget i Engelska kanalen miste spanjorerna endast fem skepp, och de kunde fortfarande operera någorlunda effektivt genom att dra sig norrut längs den engelska östkusten. Det som verkligen ödelade armadan var snarare den orkan som skingrade skeppen en tid senare, när den seglade runt Irland för att kunna ta sig tillbaka till Spanien med oförrättat ärende.

Efter orkanens härjningar återkom allt som allt 67 skepp till Spanien, som väl att märka fortsatte att vara en dominerande sjömakt på Atlanten i decennier.