Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Hur länge har man bakat pepparkakshus? Att pepparkakan har månghundraåriga anor är välkänt, men gäller det även husen?

Nej, åtminstone kan det inte beläggas. Våra första entydiga belägg för att man bakat hus av pepparkakor kommer från 1800-talets Tyskland – låt vara att vi inte kan utesluta att liknande hus byggdes även tidigare. Det är faktiskt inte osannolikt att bröderna Grimms historia om Hans och Greta och häxan som bodde i ett ätbart hus fungerade som inspiration. Under alla omständigheter spred sig bruket att konstruera hus av pepparkaka från Europa till USA under seklet.

Den verkliga boomen för pepparkakshus kom under 1900-talet, särskilt efter andra världskriget, då den allmänna välfärdsökningen gjorde att folk hade råd att unna sig den här typen av juldekorationer. Jag minns från min egen barndom att Sockerbolaget omkring 1970 sände ut mallar och recept till speciella pepparkaksdegar, antagligen för att öka familjernas sockerinköp. Hos oss ledde detta till en mycket kär jultradition. Mamma tog för vana att bygga upp ett helt landskap med olika typer av hus och stugor, omgärdade av bomull, mossa, pinjekottar och metallfolie (som föreställde sjöar).

Storleksrekordet för pepparkakshus ligger på 234 kvadratmeter och sattes nyligen i Bryan, Texas.