Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Det ryktas att den amerikanska TV-serien Star Trek, det vill säga originalserien på 1960-talet, var oerhört radikal och uppseendeväckande, trots att den idag – exempelvis med avseende på kvinnosynen – framstår som rejält föråldrad. Stämmer det, eller är det en myt?

Nej, det stämmer. På vissa punkter var Star Trek för sin tid mycket provokativ i konservativa TV-tittares ögon. Många intriger var ämnade som (mild, men ändå) samhällskritik, riktad mot aspekter av 1960-talets samhälle som seriens skapare, Gene Roddenberry, inte uppskattade. Han har själv gjort gällande att en stor del av inspirationen kom från Jonathan Swifts bok om Gullivers resor, som ju hade samma syfte. TV-bolaget såg till att mildra och ibland helt ta bort det man uppfattade som mest stötande, men många av Roddenberrys intentioner, i synnerhet skildringen av det utopiska, klasslösa samhället i framtiden, blev kvar.

Till detta kom att Roddenberry lät en utomjording, Mr. Spock, vara näst högste officer på Enterprise. Övriga besättningsmedlemmar representerade olika länder och kulturer på jorden. Här fanns en skotte, en ryss och en asiat. Allra radikalast var att Roddenberry lät en afrikansk kvinna få en viktig post och gav henne namnet Uhura (uhuru betyder ”frihet” på swahili). När Nichelle Nicholls, som spelade Uhura, ville lämna serien övertalades hon att stanna kvar av ingen mindre än Martin Luther King, som påpekade att hon gestaltade en svart person som befann sig på en naturligt jämlik nivå med vita, något som aldrig tidigare varit fallet i TV-världen. I synnerhet en scen där Uhura kysser kapten Kirk vållade skandal, eftersom det var första gången en svart och en vit människa kysstes i amerikansk TV.