Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Idag vänder jag mig till en teknikhistorisk fråga. Vem uppfann datorn? Och när skedde det?

Datorn går ytterst tillbaka på mekaniska räknebräden och kulramar. Utifrån dessa konstruerades räknemaskiner i Europa redan på 1600-talet. I början av 1800-talet gick brittiska matematiker ett steg längre och konstruerade en maskin som kunde göra beräkningar utifrån färdigskrivna program. Syftet var att ersätta alla räknetabeller och låta maskinerna göra arbetet åt människan.

Om en enskild uppfinnare skall pekas ut blir det Charles Babbage, som gjorde ritningar till en ”analysmaskin” med räkneenhet och minne. Maskinen fick program och data med hjälp av hålkort, det vill säga kodade hålslagna pappkort. Idén att överföra program på detta sätt kom från textilbranschen, där hålkort för mönster hade introducerats i vävstolar. Mannen som uppfann detta system – om man så vill datorns urfader – var en fransman vid namn Joseph Marie Jacquard (1752–1834). Charles Babbages kollega Ada Lovelace (för övrigt dotter till poeten lord Byron) skrev vad som räknas som det första dataprogrammet.

Det dröjde några decennier innan dessa uppfinningar fick större praktisk tillämpning. Först på 1880-talet började man i USA konstruera användbara hålkortsmaskiner för omfattande beräkningar. Sådana maskiner hade stor betydelse för administrativ databehandling i myndigheter och i företag ända till början av 1960-talet.

Fler bloggar