Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Hur kommer det sig att påskdagen för många, inte minst barn, är den roligaste dagen under påskhelgen? Det är ju idag många får påskägg och frossar i godis. Det är på påskaftonen många familjer har som tradition att koka och/eller måla ägg.

Skälet till att påskafton förknippas med diverse roliga ting beror i stor utsträckning på att den har fungerat som en parallell till julafton. Juldagen och påskdagen är de religiöst sett stora dagarna (det vill säga då kristna firar att Jesus föddes respektive återuppstod), varför dagen och särskilt kvällen dessförinnan har varit omgärdade av förberedelser och väntan som har fått folk att ägna sig åt festligheter och lekar. Julaftonsfirandet har troligen inspirerat direkt till påskaftonsfirandet, särskilt till utdelandet av gåvor till barn.

Religiöst sett har påskaftonen ingen större betydelse, om man jämför med långfredagen och påskdagen. Däremot har dess påstådda händelser – det faktum att Jesus enligt Första Petrusbrevet 3:18–19 och 4:6 utnyttjade dagen till att besöka dödsriket och frälsa de rättfärdiga som dvaldes där – fängslat många konstnärers fantasi. Bibeltexten är visserligen knapphändig (”Hans kropp dödades, men han gjordes levande i anden, och så kunde han stiga ner och predika för andarna i deras fängelse”), men det har inte hindrat folk från att brodera ut berättelsen. Skildringar av Jesus som stormar in i dödens domäner och besegrar allehanda avgrundsdemoner tillhör de mest fascinerande bilderna och skulpturerna på medeltida altartavlor och liknande konstverk.