Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Häromdagen fick jag en fråga av en journalist, apropå en nyutkommen bok i vilken det hävdas att Storbritannien aldrig skall ha invaderat Sverige. Är detta sant eller inte?

Det beror på hur man definierar Sverige och hur man definierar invasion. För några dagar sedan bloggade jag om hur en engelsk-fransk styrka på 1700-talet gick till angrepp mot en svensk utpost i Indien. Om vi väljer att tolka den indiska utposten (ett faktori under uppbyggnad) som en svensk koloni, det vill säga som en del av Sverige, blir det utan tvekan en invasion. Om man däremot begränsar sig till Sverige = det nuvarande landet måste vi självfallet räkna bort incidenten.

Mindre problematisk är den brittiska ockupationen av Hanö utanför Blekinges kust åren 1810–1812. Vid denna tid låg Sverige i krig mot Storbritannien, detta som ett direkt resultat av Napoleontidens realpolitiska överväganden. Frankrike krävde att vi slöt upp i kampen mot fienden på andra sidan Engelska kanalen, och efter katastrofen i finska kriget hade den svenska riksledningen inte många val. Någon större antibrittisk stämning fanns emellertid knappast i landet, och den svenska regeringen accepterade i praktiken att brittiska flottan bemäktigade sig den blekingska ön och förvandlade den till en flottbas för operationer i Östersjön. Än idag minner den engelska kyrkogården på Hanö, med 15 gravar, om den i allt väsentligt fredliga brittiska ockupationen. Formellt sett torde dock händelsen kunna betraktas som en invasion, eftersom Storbritannien de facto tillskansade sig svensk mark under en pågående mellanstatlig konflikt.

Fler bloggar