Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Idag tar jag upp en fråga som jag besvarade för några år sedan, men den återkommer med ojämna mellanrum i högen av spörsmål, och nu kan det vara dags igen. Det cirkulerar många rykten, även i akademiska kretsar, om att Finland höll på att få en tysk kung efter det att landet blivit självständigt från Ryssland, och att denne skulle få namnet Väinö I. Är det sant?

Meningen var att den nyblivna finska nationen skulle få en kung, eftersom det var det normala i Europa före första världskrigets slut. Då Tyskland var nära lierat med de statsbärande skikten i Finland vände man blickarna mot detta land, och valet av förste finske monark föll på lantgreve Friedrich Karl av Hessen (1868–1940). Han var gift med Margareta, som var dotter till kejsar Fredrik III av Tyskland och den brittiska prinsessan Victoria. Lantgrevens far hade länge varit verksam som officer i Danmark och bosatt sig permanent i Tyskland först på 1870-talet. Allt detta – de skandinaviska banden och hustruns mäktiga släktingar – talade till Friedrich Karls förmån. Han valdes till kung av Finland av lantdagen den 9 oktober 1918.

Men då var det i praktiken redan för sent. Kort tid senare slutade första världskriget med tyskt nederlag. Alla tyska furstar tvingades abdikera. För Friedrich Karl var det politiskt omöjligt att i detta läge bli kung av Finland, och segrarmakterna Storbritannien och Frankrike var helt emot det. Han avstod formellt från kronan den 14 december samma år. Resultatet var att Finland blev republik.

Att Friedrich Karl skulle ha kallat sig Väinö I om han verkligen blivit regerande kung är en skröna. Det är mycket troligare att han hade valt namnet Fredrik Karl eller Fredrik Kaarle.