Syster Marie Antoinette

Historia Idag flyttar vi bloggens fokus till Indiska oceanens värld. I olika redogörelser för missionshistoria och fransk kolonialism i denna del av världen dyker det upp hänvisningar till Marie Antoinette, hundra år efter det att drottningen med detta namn levde. Vem var drottningens namne, och vad gjorde hon för att hamna i historieböckerna?

Jag har själv stött på den afrikanska Marie Antoinette i min forskning, och hennes historia är verkligen fascinerande. Hon föddes på 1850-talet och hette ursprungligen Swema. Flickan växte upp i yaofolkets land, idag i norra Moçambique men vid denna tid ännu självständigt, icke inlemmat i den portugisiska kolonin med detta namn. Swemas far var jägare och tjänade extra på att sälja elfenben till de många arabiska köpmän som drog fram genom området. Men allt förändrades när fadern dödades under en lejonjakt. Kort tid senare ödelades familjens skörd av missväxt. När de slaktat getterna och hönsen och Swemas syskon ryckts bort av en epidemi hade Swema och hennes mor inget annat val än att dra ut på vägarna. Modern blev så småningom djupt skuldsatt och tvingades försätta dottern i slaveri eftersom hon inte kunde betala tillbaka lånet. Och olyckorna fortsatte. Modern, som följde med slavkaravanen med dottern, blev till slut så kroppsligt försvagad att hon lämnades att dö på stäppen.

Karavanens slutstation var Kilwa, en rik hamnstad vid Indiska oceanen (idag i södra Tanzania). Här var Swema en av de många som tätt packades in i ett fartygs lastrum och efter sex dygn till havs fördes iland i Zanzibar. Väl framme drevs hon in i ett stort stenhus, där hon tillbringade natten. På morgonen, när slavarna inspekterades, befanns hon vara värdelös. Slavägaren beordrade sina män att lägga henne på en enkel matta och gräva ned henne på den lokala begravningsplatsen. Swema var, menade man, redan så gott som död.

Men nu, äntligen, hade den mångfaldigt olycksdrabbade Swema tur. Arbetarna var för lata för att gräva en djup grav och nöjde sig med att täcka Swemas kropp med ett tunt ytskikt av jord. En stund senare, när hon desperat ropade på hjälp, råkade en ung man från Réunion – en fransk koloniö inte långt från Mauritius – höra hennes röst. Han började gräva och förde Swema till en fransk missionsstaton på Zanzibar.

Swema återhämtade sig och blev en from medlem av missionärernas samhälle. År 1866 nedtecknades hennes historia, som Swema själv berättade på swahili, varefter prästen Anton Horner översatte den till franska. Hon döptes och antog först namnet Madeleine. 1875, när hon var i tjugoårsåldern, beslöt hon sig för att bli nunna på Réunion, och påföljande år antogs hon som novis med namnet Syster Marie Antoinette.

Visa kommentarer (29 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Med det totalitära statsskick fru Henriksson stammar ur så kanske det vore på plats att beskriva systemet med hur nomineringarna går till i USA och jämföra den nomineringen med hur det går till i bl.a. annat det två partierna socialisterna och kommunisterna i Sverige. I Sverige får den menige medborgaren knappt yttra sig om personer som kan komma ifråga.

  • Anonym

   Vem som helst har rätt att engagera sig politiskt i både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet (vilka jag antar att du syftar på när du skriver ”socialisterna och kommunisterna”). Vilket innebär att vem som helst också, i teorin, kan kandidera till respektive partiledarposter. Lyckligtvis är det politiska klimatet i Sverige mindre fokuserat på individer (läs: populistiska, karismatiska personer) och mer på den faktiska politiken, än i USA.

   Det enda parti i Sverige (och världen..?) som på allvar sätter ideologi, värderingar och sakfrågor framför populism och annat röstfiskeri (enbart p.g.a. maktbegär), är faktiskt Miljöpartiet med sin regel om tidsbegränsad mandatperiod för sina språkrör. Moderaterna t.ex, var 2006 så makthungriga att de bytte ideologi helt (officiellt åtminstone) och blev ett arbetarparti. Centerpartiet gav upp en utav sina hjärtefrågor (kärnkraftsmotståndet) i utbyte mot statsrådsposter.

   Hur illa det än må vara ställt i den svenska politiken, är det tyvärr sju resor värre på andra sidan Atlanten. Om du sätter dig in i hur ”demokratin” fungerar i det stora landet i väst upptäcker du snart hur både skrämmande och skrattretande det är att det är just USA som slåss ute i världen i demokratins namn.

   Det finns också en uppebar risk att du är väl påläst i det amerikanska statsskicket och faktiskt gillar det. Men då är våra värderingar så vitt skilda att vidare debatt inte är meningsfull…

 • Gustaf Segerström

  Är det? Har själv varit aktiv inom politiken och även utbildat politiker inom retorik tills jag tröttnade av den enkla anledningen att de i regel inte är intresserade av att lyssna på väljarna på riktigt, utan bara av att trycka ut sina egna åsikter. Visst, det finns några undantag, men jag kan lova dig att det inte är många.

 • Anonym

  Härligt gammaldags 50talskänsla. Hefner är 50talets symbol, ungefär som Thor Modén symboliserar 30talet.

 • Maventwo

  Hollywoods ständiga Retrofilmer tyder på kreativitetskris.

  1950-60 talen verkar vara den amerikanska filmindustrins huvudspår när man skall göra en granskning av USA märkligt att Hollywood aldrig kan prestera något om den amerikanska samtiden utan att då skildra våld i kubik.

  Europeisk film håller idag mycket högre klass synd att vi får se så lite av filmer producerade av Konstantin film.

 • Anonym

  och hur såg det ut i sverige på den tiden? hur hade en piga det? fick hon nån lön?  min morfars far som var dräng hos en bonde i ljungbytrakten påstås ha fått mat och husrum-som var minimalt tilltaget och ett par blåbyxor till jul-”blaggarnställ” plus två sillar – några kontanter var inte aktuellt på detta stället. några avtal fanns inte mer än att enligt lag fick man bara säja opp folk en gång om året, i oktober-fardagarna kallades det-gällde även hyresgäster.  varför har vi det bätte nu? tja bankerna och tryckandet av pengar (som ju eskalerar som bekant) har skapat utrymme för högre löner och konsumtion-vissa vill ju ha tillbaka det gamla…

 • Anonym

  réunion är en del av frankrike sedan 1946 (departement) och tillhör alltså EU och har euro som valuta! ganska intressant. har ca 827.000 inv. och borde vara ett bra turistmål?

 • http://avpixlat.info/ Kalohux

  Har inte någon förbjudit den här vänsterextremisten än?

 • http://twitter.com/kaptenNemos Kapten Nemo

  Allt tal ifrån Svensken ska man inte lita på, efter att man släppt fria de livegna i sverige, så märks det tydligt på det svenska systemet hur dåligt ställt det är med intellektet. och har dom ett intellekt så är det inte en svensk gen som talar utan fransk tysk holländsk eller belgiskt flandern,  jag vet att idag så sätter sej många svenskar
  sej upp mot kapitalet?  och sätter sej på andra och förtalar dem så att det inte finns en chans att ´kunna vända rätt på det igen.
  De svenska livegna är idag socailister och komunister vars fula ansiktsdrag aldirig ljuger  om deras bakrund och tillhörigheter. deras ofärdigheter att förskanska sej sådant som ägodelar därför att man intalar dej ”att ha det bra är inte bra” ta bara den där skäggige bluesrockaren som sjöng ”hög standard va fa är hög standard vad ska man ha bil och villa när man mår så j illa….hög standard…..tja det tålls att tänka på om svensken inte ska ha det  dåligt ställt ialla fall. …tillbaka till det förgångnas tidevarv…
  frågan ställs nu har ni tak över huvudet en säng att sova i? har ni kläder på kroppen? kan ni läsa och skriva?
  Att marie antonette ska ha en namne- en svart slav ifrån afrika som skulle leva som nunna, själv är jag inte en nunna utan hatar och ratar svensken jag vill inte ha sex med en låg intelektuell frisläppt slav, vars intellekt är så lågt så att det borde sjukdomsförklaras som genetiskt slarv.
  i stockholm så är alla släkt med den där gangster ligan som den fattige aristokraten blev ibland ifrån medeltiden och  fram till 17 hundra ” nixpix” och levde på sjöröverier och tjuverier. villket var vanligt bland de handelsmän som också kallades vikingar…från medeltiden. Nyligen förra året var där en artikel om en grupp svarta apelsinplockare som inte fick någon mat därför att italienarna inte ville ha svarta afrikaner som plockade ner deras apelsiner gratis. så man skickade hem de
  svarta slavarna, och därmed ruttnade hela plantagen bort, därför att italienarna ville ha hög lön för samma arbete därför de hade alla utbildning och kunde läsa och skriva.
   villket faktiskt höjer värdet på det uträttade arbetet,allt enligt ´carl marx´ då om man läst till sej hur man ska värdera saker och ting som just arbete.
  nu är det så att herr dick harrison inte är speciellt bevandrad med denne Amiral kungen som vi har idag på tronen han själv har ju ingen krona så hans tal om makt kan man ställa sej till det militära hållet. att underordna sej ordningen helt enkelt dick harrison själv är ju inte speciellt bra på marie antonette svart slav ifrån afrika, ta det där barnhemmet tillexempel där låter sej det höras fortfarande hur man helt enkelt förväxlade barnen och de som överlevde var bara tre barn. ingen av dom var svenska. en var ifrån USA en från Ryssland/finland. en var ifrån Afrika hon hette nämligen Tuhla rähä- jag är från USA och han ryssen han skjöt ni ner för flera år sedan en Romanov helt enkelt. Ni är dumma i huvudet helt enkelt.

 • http://twitter.com/kaptenNemos Kapten Nemo

  det där med att underordna sej ordningen, eftersom du svassar omkring i slottsgemaken kring Amiralkungen, så gäller det även en person som sprider lögner och förtal och talar i dubbla tungor( det var ju det man inte fick göra enligt biblen, utan man måste tala klarspråk) kan du vara snäll och gå och häng dej i en silkestråd.
  att jag skulle vara någon speciell i USA nej tvärt om faktiskt….utom i vissa kretsar då.före 1968

 • http://twitter.com/kaptenNemos Kapten Nemo

  godnatt alla nu ska jag försöka framkalla sömn.hejdå!

 • Anonym

  Min första kommentar.

 • Anonym

  Min andra kommentar.

 • Anonym

  Min sista kommentar.

 • Anonym

   Jag förstår inte varför man tror att bisfenol är så farligt. Det är ju för att hindra att metalljoner från burken tränger in i maten och där kan bilda synnerligen giftiga föreningar som man belägger burken med epoxi (obs! ej bisfenol) och det har säkert räddat oerhört många människoliv. Det finns vad jag vet ej ett enda belagt cancer- eller dödsfall med bisfenol !

  • http://www.facebook.com/jorgen.sangsta Jörgen Sangsta

   och du tycker detta verkar ok? ; 
    ”Bisfenol A är ett hormonstörande ämne, vilket kan efterlikna kroppens egna hormoner och därmed orsaka negativa hälsoeffekter. Under 2007, gick 38 experter samman och uttalande sig om bisfenol A och det faktum att den genomsnittliga nivån i en människa ligger över de nivåer som orsakar skada för många djur i laboratorieförsök.Påverkan kan ge fosterskador på hjärnan, beteendeförändringar och förändrade prostatakörtlar hos foster, spädbarn och barn.  Man kan även se att barn kommer tidigare i puberteten vid exponering av bisfenol A. Även övervikt och påverkan på nervsystemet lyfts som symtom”.

   Ett långsamt attentat mot mänskligheten, skulle jag kalla detta !

   • Anonym

    Ett litet klipp som kanske kan intressera:

    ”Under de senaste åren har forskare kopplat värktabletter till kronisk huvudvärk, njursvikt och ofrivillig barnlöshet. En ny dansk studie visar att paracetamol har tre gånger så stor hormonpåverkande effekt på testiklar och spermakvalitet som de ökända mjukgörarna ftalater i PVC-plast.

    –Skillnaden är att vi får i oss enormt mycket mer paracetamol via receptfria värktabletter. Det finns ingen i hela världen, absolut ingen, som under sin livstid får i sig så mycket hormonstörande ämnen från ftalater som det finns i en enda huvudvärkstablett, säger Henrik Leffers tidigare forskningschef på Rigshospitalet i Köpenhamn.

    Hans budskap är att vi fullständigt blandat ihop stora risker med små. Medan vi oroar oss för mycket små utfällningar som räknas i biljondelar av gram av bisfenol A från nappflaskor eller kassakvitton använder vi stolpiller med 125 mg renframställt – precis lika hormonstörande – paracetamol till våra spädbarn.

    –Du skulle behöva äta flera hekto kassakvitton för att uppnå en motsvarande risk av bisfenol.”

  • Cortex

   De metalljoner som man är så rädd för är järnjoner (Fe+ samt Fe++) vars intag inte är farligt alls. Behovet av att dragera insidan av burkarna upptåt först när man vill ha väldigt långa hållbarhetstider vilket sällan efterfrågas av konsumenten men väl av dagligvaruhandeln. Detsamma gäller faktiskt de flesta kemikalier som tillsätts vår mat, vare sig det handlar om rökt skinka, kryddor, korv eller annat. De flesta e-nummer tillsätts för att låta tillverkarna spara pengar genom att gå genvägar snarare än att förbättra slutprodukten.

  • http://www.facebook.com/peter.henden Peter Hendén

    Nåja, att bisfenol skulle ha akuta hälsorisker där man direkt kan härleda ett dödsfall till ämnet har väl ingen påstått. Däremot är det åtskilliga studier som ger vid handen att det kan vara cancerframkallande, ge upphov till hjärt- kärlsjukdomar och – mest välbelagt – att det påverkar fortplantningen. Inga av studierna har väl bevisat att ämnet förtjänar att totalförbjudas, men troligen kommer det att förbjudas i nappflaskor inom EU.

   • http://www.facebook.com/peter.henden Peter Hendén

     Hmm. Tydligen är det senare redan genomfört.

   • http://www.facebook.com/peter.henden Peter Hendén

     Hmm. Tydligen är det senare redan genomfört.

  • http://www.facebook.com/peter.henden Peter Hendén

    Nåja, att bisfenol skulle ha akuta hälsorisker där man direkt kan härleda ett dödsfall till ämnet har väl ingen påstått. Däremot är det åtskilliga studier som ger vid handen att det kan vara cancerframkallande, ge upphov till hjärt- kärlsjukdomar och – mest välbelagt – att det påverkar fortplantningen. Inga av studierna har väl bevisat att ämnet förtjänar att totalförbjudas, men troligen kommer det att förbjudas i nappflaskor inom EU.

 • http://www.facebook.com/people/Eva-Andersson/596985605 Eva Andersson

  Årets sämsta rubrik på en artikel? Säkerligen fick ha fortsätta att experimentera om man nu läser texten under rubriken.

  • Anonym

   Jag antar att det beror på vad han hade för kemikalier där. Man får inte hålla på med vad som helst hemma utan lämpliga tillstånd, av hänsyn till grannarnas säkerhet. Om personen i fråga faktiskt följde lagen eller inte framgår dock inte riktigt av artikeln. Oavsett vad man har så kommer man oundvikligen att få besök av säkerhetstjänsten för att se till att man inte bygger bomber. Det vore inte första gången någon tillverkade sådana i sin källare.

 • http://twitter.com/Svealandet Svealandet

  Det verkar väl ändå rätt orimligt att myndigheterna inte skulle undersöka vad han hade i källaren, oavsett vad han hade för intentioner med sina experiment?

 • Anonym

  Nuclear reactors… For dummies ^^

 • Anonym

  Svds nya stil – ingenstans i artikeln står det att CIA beslagtog eller förbjöd eller något annat. Bara i rubriken. Har rubriksättaren jobbat på Expressen/Aftonbladet?

 • Anonym

  Heh… Har Mikael provat på den :) Gulligt. Något får en att ta en sk. vinkännare på mindre allvar när den inom parenteser måste förtydliga att denne smakat på ett vin.

  Som en person, som i åratal haft viner som hobby, och passion, så har jag fått äran att smaka på mycket goda viner. Men det skulle aldrig någonsin falla mig i att säga något sådant som Milkael gjorde. Det är typiskt förstå-sig-påare att försöka fiska status på detta vis. Och det roliga är att de många fall inte vet ett skit.

 • Anonym

  Ursäkta, men vad har man för problem om man köper en flaska bubbelvatten för 34000 ?

Orden som rensats ut
– och ändrat betydelse

De försvinner i nya upplagan av SAOL.

”Vacker utan det filosofiska djupet”

scen

SvD har sett ”Torobaka” på Dansens hus.

Ovanlig historia om integration i kultur

Recension

Berörande läsning.

Vilt och engagerat vs proffsigt och snyggt

Intensiva dagar under Stockholm art week.

Webb-tv

Konsten som vi aldrig annars får se

Supermarket

Konstkritikern om var du får roligast.

”När SCA blev slagna på fingrarna”

Svanell

Om vårt mest definierande drag.

”Västvärlden inser
inte vad som pågår”

Loretta Napoleoni: Därför är IS så mäktiga.

Visar äkta liv i en kall och fattig by i USA

Bilder

Pieter ten Hoopen skildrar äkta liv.

”Vi skjuter först och frågar sen”

hungry horse

En annorlunda bild av dagens USA.

”Darth Vaders mask
stora höjdpunkten”

Se klipp

SvD analyserar nya Star Wars-trailern.

Krönika

En diagnos kan befria – och vara livshotande

"Alla söker en syndabock".

Vilka böcker tycker
du SvD ska recensera?

Aktuella böcker | Vilka är dina favoriter?

Varför gör SvD omröstningen?

Fråga & svar med SvD:s kulturchef Lisa Irenius.

Lyxig vuxensaga om frestelser och åtrå

Film

Veckans filmrecensioner.

ny bok

”Store bror” – en tung roman om fetma

"Ett högklassigt relationsdrama".

Krönika

Man kan inte tvinga folk att äta päron

”Kritikdebatten en déja-vu.”

Motvikt till hyper-retuscherade ideal

Äldre kvinnor lyfts fram i modevärlden.

Dansfenomen har fått skjuts av stjärnorna

Dans

Voguing värt att ta på allvar.

Kändiskulten väckte monstret i Byron

Under strecket

Poet och vampyr

”Bland alla drycker är vinet den nyttigaste”

Livsråd

Filosofen ger svar på tal.

En problematisk granskning av ANC

Recension

"Håstad brister i precision".

10 ord som bara kan förstås av erfarna

Nya SAOL

Orden som inte längre finns.

”Jill inte Gud – men min skyddsängel”

Dough Seegers och Jill Johnson Webb-tv
Exklusivt

Seeger & Johnson spelar för SvD.