Är ”rosornas krig” en efterhandskonstruktion?

Historia Begreppet ”rosornas krig” har syftat på olika konflikter genom tiderna. För ett par decennier sedan användes termen i Sverige om interna motsättningar hos socialdemokraterna (framför allt mellan Stig Malm och Kjell-Olof Feldt). Men den konflikt som oftast avses med benämningen är en utdragen uppgörelse mellan engelska kungar och stormän i mitten av 1400-talet. I centrum för maktkampen, som har odödliggjorts i Shakespeares dramer om Henrik VI och Rikard III, stod de båda ätterna Lancaster och York. Lancasters symbol skall ha varit en röd ros, Yorks en vit.

Men är detta korrekt? Eller är hela idén om ”rosornas krig” en romantisk efterhandskonstruktion?

Tyvärr är det senare fallet. Termen uppkom först i efterhand, som ett indirekt resultat av att kung Henrik VII av huset Tudor introducerade ett nytt heraldiskt emblem, den vit-röda dubbelrosen, vilket satte fantasin i rörelse hos historieskrivare och dramatiker. Huset Lancaster hade visserligen en röd ros som en av sina symboler, och huset York hade ärvt en vit ros till följd av släktskap med huset Mortimer, men det var först långt senare som historieberättare lyfte upp rosorna och gjorde dem till de övergripande symboler de i själva verket aldrig hade varit.

Visa kommentarer (22 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Jamen det var väl krig mellan husen Lancaster och York? Och det ena lägret hade en vit ros som symbol och det andra en röd? Vad du menar är väl att själva uttrycket kom senare?

  • Lars Jonasson

   Av uttrycken ”en av sina symboler” och ”ärvt en vit ros” att döma antar jag att symboliken inte var uppenbar för dåtidens människor. 

  • Anonym

   Det hela fungerar ju som en av eftertidens författare och historiker som en allmän benämning på skeendet utifrån två symboler som innehades av de båda ätterna. Däremot är det felaktigt att kalla krigen som ”rosornas krig” med andemeningen att de inblandade skulle kallat dem så. 

   • Anonym

    nog är det väl så-men det är inget stort problem-tycker dick tar upp rätt subtila ämnen ibland-hur hinner han med förresten? jag går en A-kurs i fistoria (5000 sidor) och har ett rent helsike!

    • BigDemonicBunny

     Harrison tar knappast och skriver allt det här utifrån minnet. Men han vet var han ska leta, hur man ska utvärdera källor och har haft åtminstone 25 år på sig att samla anekdoter och intressant småfakta som man kan expandera till ett fullständigt inlägg efter några timmars efterforskning.
     Fast forskningsmetoder är mer saker man lär sig på B-kursen.

 • BigDemonicBunny

   Fast sådana efterhandskonstruktioner är snarare regel än undantag när det gäller politik.
  Som exempel kan vi nämna ”folkungarna”.

  Det är sällan som dåtiden behöver något bättre namn för ett krig än ”kriget” eller ”oss”/”dom”.

  • Lars Jonasson

   Det står forfarande ”Carl XVI” på våra en- och tiokronor, trots att de sex första Karlarna inte existerat. 

   • BigDemonicBunny

     Fast i det fallet så är det inte en efterhandskonstruktion var faktiskt Karl IX för sin samtid (det kan vi tacka Johannes Magnus för, sveriges sista katolska ärkebiskop tillika en av sveriges största historieförfalskare).

    • Lars Jonasson

     Trots det var  Karlen innan honom, Karl Knutson Bonde  känd av sin samtid som Karl II. Ett tag var han kung i Norge också och var (och är fortfarande) känd där som Karl I.

 • Anonym

   men hur kan ni vara så säkra på att de sex första karlarna  i n t e  existerat? själv tror jag sverige är ur-gammalt? men svithiod gick faktiskt hela vägen ner mot svarta havet-det här var ju bara nordspetsen?
  som bekant händer det ju en del smått och gott på vägen – konstigt jag att sitter här vid närmare eftertanke….

  • BigDemonicBunny

   Vi är ganska säkra.
   Som nämns i en annan inlaga så var Karl Knutsson Bonde känd som Karl II (det är så han kallar sig på sina mynt) och vi vet källan till varför Karl IX kallar sig just Karl IX (Johannes Magnus kronologi över svenska kungar) och vi vet att Johannes Magnus kronologi är ett verk späckat med fiktion (bland annat så spårar han svenska kungalinjen tillbaka till Magog, dvs en av Noahs barnbarn).

   Så.
   Enligt en äldre, trovärdig och direkt källa säger att Karl IX egentligen är den tredje Karl som har suttit på Sveriges tron.
   En senare källa (dvs med mer tidsrum mellan händelse->nedtäckning) som är späckad med orimligheter och som har motiv (dåtida politiskt klimat) att ljuga ihop en lång ättelinje säger att Karl IX är den nionde av Sveriges kungar som kallats Karl.
   Förutom denna fiktionsfyllda och jäviga källa så finns det inga belägg alls (över huvudtaget) att det har funnits fler än två kungar på tronen som har hetat Karl innan Karl IX tar över makten.

   Tja du, vilken källa ska man tro på isåfall? Speciellt eftersom att om det hade funnits tidigare Karl:ar på tronen så skulle Karl Knutsson ha varit VÄLDIGT motiverad att kalla sig Karl VIII (kort sagt så handlade det om prestige).
   Det säger sig själv att Johannes Magnus kan flyga och fara, samt att hans verk bör tas med en stor bit skepsis om man använder den för något annat än i rent litteraturvetenskapligt syfte.

   • Anonym

    frågan är om johannes magnus trodde på det han skrev? jag tror det. och som sagt, magog kanske fanns och han kanske kom härifrån? en annan variant är utvandring hit upp-det finns teorier om det med. vid tiden för noak var det en stor översvämmning vid basra i eufrat, ingen ark förstås, men nåt hände, kanske tog bonden noak med sig några husdjur i en båt?

 • Anonym

  Så… fanns det någon skillnad i repsektive lägers ”övergripande symboler”? Jag antar att bägge använde någon variation av Plantagenetättens vanliga standar och att varje feodalherre satte sin egen badge på sina mannar.

 • Lars Jonasson

  En annan gej jag tänkt på är att man numera  ändrat namnen på flera engelska kungar. Till exempel  
  kallar man numera  Ælfrēdes þæs Grēatan för ”Alfred the Great” och Æþelræd Unræd för ”Ethelred the Unready”. Det senare låter för den moderne engelsmannen som att han var oförberedd, men syftar på att han hadlade utan stöd av något råd.

  • BigDemonicBunny

   Beror på vilken tolkning. Den kan också betyda att han fick dåliga råd.

   Originalet är en ordvits. Aethelraed betydde ”Goda/Ädla Råd” (aethel-raed), hans binamn (Unraed) kan både tolkas som en avsaknad av råd eller att han fick onda/dåliga råd. I grunden är ”un-” ett prefix som sätter det följande ordet i ett motsatsförhållande (och ses i modern engelska i flera ord som till exempel ”uncommon”, ”undead”, ”undo” och ”untie”).
   Det är lite mer flexibelt än det svenska ”o-” prefixet.

   • http://twitter.com/_Ratzz_ Ratzz

    Du anar inte hur flexibelt ”o-” prefixet kan användas i tex den Ångermaländska dialekten. Där  kan närmast varje egenskap och handling ”förvandlas” i sitt värde och syftning. Vi sörlänningar har bara en blek skugga av den här norrländska nyanseringen

 • Anonym

  redan 2005 i forskning och framsteg får harrison på tafsen för denna teori om rosornas krig!

 • MartinA

  Vad rätt har Ratsi att ta ifrån mig min etnicitet? Hans artikel är snarast en uppmaning till folkmord, dock än så länge med silkesvante på.

 • Anonym

  Det är påfallande få artiklar som får kommenteras numera. Det är uppenbart att de kontroversiella och/eller engagerande frågorna inte har öppna kommentarsfält och SvD försöker styra över öppenheten till garanterat okontroversiella frågor.
   
  Detta sänker läsvärdet högst påtagligt, för kommentarerna är ofta mer pålästa och bättre formulerade än artiklarna.
  Men, en ökad slutenhet kommer att leda till att färre besöker sidan, vilket gör att annonsörenas intresse sjunker och ekonomin försämras ytterligare.
  SvD har en fantastisk resurs i alla som lägger tid och möda på att formulera inlägg – helt gratis! – men ni håller på att förlora den.

 • Anonym

  EU är inget land eller stat och kan inte utfärda pass. EU är/var en frihandelsunion som spårat ur totalt. I dagsläget består EU av ett antal länder (med taskig kvinnosyn) i södra Europa som försöker lura länderna i norra Europa på så mycket pengar som möjligt.

 • Anonym

  Själv läser jag inte debattartiklar som inte får kommenteras.
  Jag vill inte ta del av Maktens Megafon som oemotsagd får basunera ut sitt budskap, oavsett ämne.

 • Anonym

  Samma här. Jag läste första meningen, scrollade efter kommenterer, fann vidare läsning meningslös, gick vidare.

Krönika

Det är mycket prat nu om åsiktsförtryck

Påstått trång åsiktskorridor.

Kritik mot filmaffisch med 11 september

Kultursvep

Brinnande skyskrapa och Turtles.

Alkoholsponsrad balkongfest anmäld

”Lagom med cider till hela min släkt”

Vill ge Sjöstedt ideologisk kompass

Lästips till politiker

Stoner till v-ledaren.

Schulman: Cyniskt sända Falks program

Kultursvep

SR försvarar beslutet.

”Hen” kommer med i SAOL 2015

Ordlista

”Något slags tredje kön”.

Warner Bros gör ”Steglitsan”-film

Film

Donna Tartts succéroman till vita duken.

Festival inför förbud mot indianskrud

FESTIVAL

Jämför med rasistiskt ”blackface”.

GW bedrägeriutsatt – ska lösa fallet själv

Kultursvep

”Han är en död man”.

Marint herravälde i Asien i Kinas sikte

Under strecket

Expansion och anpassning.

Världens 7 dyraste miliätärmakter

Lista

Så rustar världens sju dyraste militärmakter upp.

Chris Pratt är trött
på Björn Skifs

”Hoppas jag aldrig behöver höra låtarna igen”.

Astatke det begåvade bandets galjonsfigur

ethiojazz

Briljant framförande.

”Antijapanska kriget” går vidare på tv

Reportage

Kina smutskastar Japan.

”Svårt inte charmas
av hans talang”

Minnesord

Marimba Roney om Christian Falk.

”Mad Max: Fury road” blir verklighet

Kultursvep

105 minuter lång biljakt.

”Ett helt fat madeleinekakor”

Krönika

Hundraårsjubileum som retar minnet.

Utøyas minnesplats -
sår som aldrig läker

Tre år efter

”Vissa saker behöver människor och samhälle komma ihåg.”

Så här ska det se ut

Bildspel

Jonas Dahlbergs förslag.

Tabut i svenskjudiska offentligheten

Ricki Neuman om skuldkänslor.

Kartlade Sydafrikas moraliska slagfält

Under Strecket

Per Wästberg efter vännens död.

Mannheimer; skarp och opretentiös

Minnesord

Den krassa verklighetens mästare.

Krönika

Kroppen är politikens smärtpunkt

Sommarkroppens norm.

Det är på sommaren
vi ska läsa elithyllan

Krönika

Våga motstå spänningsromanen.

Checklista för dialektlyssnaren

Språkspalt

Koll på diftongerna i sommar!

Bildberättandets
ryska roman

Bortom bio

Dvd-boxens roll.

Inspireras till nya Attefallshuset

Bildspel

Se det flyttbara strandhuset.

Minns du låtarna som plågade oss?

Lyssna och rys

Söndertjatade sommarhits.

Verskonst från exilen

Under strecket

Melitta Urbancics poesi nyupptäckt

Hon skapade en rysk vår i Sverige

under strecket

Ryssland var hett i 1880-talets Stockholm

Det litterära Odessa varken ryskt eller ukrainskt

Under strecket

En litterär rörelse föddes vidOdessas stränder.

Se unika färgbilder från förra sekelskiftet

Bildspel

Dokumenterade det ryska imperiet.

Kultur med livet
som insats

Leka med döden

Skottskadad för konsten.

Filmat våld lockar unga till Isis

Under strecket

Slåss om arvet efter bin Ladin.

Här är sommarens
bästa läsning

Del 2

SvD:s tips om läsning på semestern.

Tsarens rike på ett nytt sätt

Del II

Unika färgbilder från förra sekelskiftet.