Tredjedag jul

Historia Ibland omtalas den 27 december som tredjedag jul. Varför? Har detta varit en helgdag?

Tredjedag jul var helgdag i Sverige till 1772, då Gustav III reducerade antalet lediga dagar rejält och avskaffade både tredje- och fjärdedag jul. Kungens skäl till reformen var omsorg om näringslivet: han var av den bestämda åsikten att svenska folket arbetade för lite, varför antalet fridagar måste minska. Reformen är ett klassiskt exempel på vad som i västeuropeisk historia brukar kallas ”upplyst despotism” (låt vara att Gustav III vid tillfället ännu hade långt kvar till verklig despotism/envälde).

Finns det religiösa skäl att fira tredjedag jul? Visst. Den som så önskar kan betänka att den 27 december av tradition är den dag då Jesu lärjunge Johannes, förknippad med Johannesevangeliet, Johannesbreven och Johannes uppenbarelser (det är i själva verket högst osannolikt att en och samme person har skrivit allt detta), brukar firas. Det är därför Johannes har namnsdag idag.

Bland andra (icke-religiösa) skäl att minnas tredjedag jul kan nämnas att det var på denna dag som Charles Darwin påbörjade sin resa med H.M.S. Beagle, James Barries pjäs Peter Pan hade premiär, Korea delades i Nord- och Sydkorea, Världsbanken grundades, Benazir Bhutto mördades och då Johannes Kepler, Louis Pasteur och Marlene Dietrich föddes.

Visa kommentarer (1639 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet