Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Idag vänder jag mig bort från de frågor som kommit via mail och besvarar istället en fråga från bekantskapskretsen: vilken Karl är Karlsbron i Prag uppkallad efter? Karl den store? Eller en av våra svenska Karlar? Har tjeckerna också haft Karl-kungar?

Frågan är mycket vanlig bland turister som vandrat på den vackra gamla bron med skulpturer, som förenar stadens två sidor med varandra. Ännu fler har antagligen sett bron i de många agentfilmer som haft Prags gatubild som fond för biljakter och skumma intriger.

Karlsbron, på tjeckiska Karlův most, är uppkallad efter den Karl som lät bygga bron i mitten av 1350-talet: den tysk-romerske kejsaren och tjeckiske kungen Karl IV. Ursprungligen var bron känd som Stenbron eller rätt och slätt Pragbron. Nuvarande namn konkurrerade ut de tidigare namnen först under andra hälften av 1800-talet. Ända till 1841 var bron den enda vägen som förband Prags två sidor.

Svenska Karlar var alltså inte inblandade i byggandet. Däremot var, ursäkta det usla skämtet, svenskar karlar synnerligen aktiva på bron i ett senare skede. År 1648, i slutfasen av trettioåriga kriget, utkämpades hårda strider mellan svenska och kejserliga trupper på Karlsbron, vilket resulterade i avsevärd förstörelse.

Av de många statyer som pryder bron sedan 1600-talet och 1700-talet vill jag särskilt framhäva den lokalt intressante Johannes av Nepomuks staty. Johannes lär ha mött döden i floden Vltava, när kung Václav IV (i Tyskland känd som Wenzel), Karl IV:s son, band honom och kastade ned honom från bron år 1393. En skröna gör gällande att den kungliga vreden kom sig av att Johannes vägrade berätta för kungen vad drottningen hade sagt när hon biktade sig. I själva verket rörde det sig om motstridiga åsikter i samband med tillsättningen av en abbot i ett rikt kloster, det vill säga en för medeltiden typisk auktoritetskonflikt mellan kungamakt och kyrka. Långt senare, 1729, blev Johannes kanoniserad.