Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Igår gjorde vi en paus i jobbet och tog tåget till Danmark med min frus bror, hennes syster och systerdotter. Målet var det för en tågresenär lättåtkomliga Tivoli, Nordens mest berömda nöjespark, belägen på andra sidan gatan från Köpenhamns centralstation.

Och givetvis tränger sig frågorna på. Varför heter det Tivoli? Namnet är inte danskt. Har det något med Tivoli i Italien att göra, den lilla orten utanför Rom med de vackra trädgårdarna?

Det köpenhamnska Tivoli grundades 1843. Inspirationen kom från både Frankrike (Paris) och Storbritannien (London). Den franska park som närmast inspirerade grundaren Georg Carstensen hette Jardin de Tivoli, Tivoliparken, medan den brittiska hette Vauxhall Gardens. Den danska parkens ursprungliga namn var följaktligen Kjøbenhavns Tivoli og Vauxhall, men det otympliga namnet byttes snart ut mot  Kjøbenhavns Sommer-Tivoli. Förkortningen Tivoli infördes som officiell beteckning så sent som 2004.

Namninspirationen är alltså fransk, inte italiensk. Men fransmännen var i sin tur inspirerade av namnet på den italienska staden Tivoli, latinets Tibur. Jardin de Tivoli och det danska Tivoli har båda inspirerat till andra nöjesparker och teatrar lite här och var i världen, och på svenska har ordet ”tivoli” blivit synonymt med nöjesfält.