Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Det händer att folk frågar mig varför jag bara använder min dagliga blogg till att svara på frågor och inte berättar om sådant som jag själv tycker är mest intressant eller vad jag råkar hålla på med för tillfället. Det korrekta svaret är att jag framför allt vill använda den korta tid mitt stressade schema ger mig till att verkligen besvara undringar från läsekretsen.

Men idag gör jag ett undantag. För en gångs skull skriver jag om mig själv. Den som är ointresserad av undertecknad kan alltså sluta läsa här. I morgon återvänder jag till läsarnas spörsmål.

I min dagliga gärning är jag, som ni antagligen vet, professor i historia i Lund. Min tjänst har en förhållandevis tung undervisningsbörda, varför jag tillbringar en stor del av tiden mellan kl. 8 och kl. 16 i olika undervisningssalar eller på mitt kontor (för handledning). På övrig tid ägnar jag mig åt att redigera texter till ännu inte publicerade delar av Norstedts åttabandsverk Sveriges Historia, recensera historisk litteratur och skriva egna böcker och artiklar. Min nästa bok, en guidebok om historiska sevärdheter i Sverige, kommer ut om några veckor på Bonnier Fakta. Just nu gör jag emellertid något helt annat. När det blir några undervisningsfria dagar i kalendern far jag och min fru Katarina ibland iväg på turnéer till föreläsningsföreningar, hembygdsföreningar, bibliotek, skolor, museer, företag, ABF- och SV-avdelningar, med flera organisationer som vill höra mig prata om allt möjligt historiskt.

Det är därför jag i skrivande stund sitter i ett hotellrum i Stenungsund. Igår (efter en timmes trist bilköande genom ett regnigt och alldeles för trafikerat Göteborg) föreläste jag i ortens kulturhus om digerdöden, med fokus på hur pestepidemierna drog fram här i trakten. Södra Bohuslän, särskilt inlandssocknarna, tillhörde de värst drabbade områdena i nuvarande Sverige (bygden lydde förstås under Norge på medeltiden), med en ödeläggelse av gårdar som i minsta fall uppgick till cirka 40 procent.

Ikväll är det föreläsning i Vegby, inte långt från Ulricehamn. Där kommer jag att berätta om vardagsliv och tankesätt i medeltidens Sverige, med tonvikt på södra Västergötland på 1100-, 1200- och 1300-talen. Sedan bär det av hemåt och mer undervisning. Jag hinner med en avstickare till Svenljunga på onsdag nästa vecka, före en efterlängtad påskledighet.