Annons
X
Annons
X

Språkbloggen

Ylva Byrman

Ylva Byrman

Luf-ordförande kuggar språktest” löd en av veckans rubriker. Bakgrunden är att Folkpartiet och Liberala ungdomsförbundet (Luf) dammat av sitt förslag om att införa språktest för alla som vill bli svenska medborgare. Sveriges radio P4 Sjuhärad ringde då upp ordföranden för Luf i Borås och testade hennes kunskaper om språk. Som ni själva kan höra i intervjun gick det inte särskilt bra. Hon kan varken ordklasser eller satslära, vilket lett till stor skadeglädje i många läger. ”Hur kan man vilja språktesta nya medborgare när förbundets egna modersmålstalare har så dåliga språkkunskaper?” är givetvis frågan som ställs.

Men är det verkligen korrekt att Lufs ordförande har dåliga språkkunskaper?

Här är det dags att prata lite om kunskap och kunskap. Närmare bestämt om skillnaden mellan färdighetskunskap och metakunskap. Färdighetskunskap är att kunna göra nåt. Jag kan till exempel cykla. Däremot vet jag ganska lite om hur detta går till. Jag kan inte beskriva hur musklerna och balanssinnets reflexer samspelar när jag cyklar. Detta är nämligen metakunskap – kunskap om kunskapen, i det här fallet kunskap om vad jag kan när jag kan cykla. Av detta drar vi slutsatsen att färdighetskunskap inte nödvändigtvis kräver metakunskap.

Precis som att man kan cykla utan att veta hur balanssinnet fungerar, kan man bli en utmärkt språkbrukare utan att kunna nämna en enda grammatisk term.

Det är därför fel att säga att Borås Luf-ordförande har dåliga språkkunskaper. Hennes färdighetskunskaper är acceptabla. Trots att journalisten försöker överrumpla henne med elaka frågor, svarar hon så gott hon kan och vi  lyssnare kan förstå hennes huvudpoänger. Därför skulle hon givetvis utan vidare klara ett språkfärdighetstest, oavsett vad rubrikmakarna säger.

Däremot är hennes metakunskaper dåliga. Hon känner inte till de mest grundläggande grammatiska begreppen, trots att det tillhör god allmänbildning. Är denna bristande metakunskap ett problem?

Det kan givetvis diskuteras. Men om Folkpartiet och Luf vill framföra trovärdiga politiska förslag om att testa språkkunskap, bör de nog själva skaffa sig viss grundläggande metakunskap. De behöver insikter, inte bara i ordklasser och satslära, utan också i vad språklig och kommunikativ kompetens är. Sådana insikter får man genom att läsa språkvetenskap och ha en dialog med språkforskare. Det är också lämpligt att ge politiska förutsättningar för att metakunskapen ska kunna utvecklas och spridas. Det gör man genom att ge tillräckliga anslag till språkvetenskaplig forskning och utbildning.

Om bloggenYlva Byrman är språkkonsult och gillar att närstudera detaljer i svenskan och andra språk.

Här bloggar hon om språket: om rätt och fel, nytt och gammalt, normer och utmanare. Klassiska råd om språkriktighet varvas med språkspaning, kuriosa och personliga funderingar.

Frågor och synpunkter kan skickas till ylva.byrman@svd.se (läsarmejl kan komma att citeras i bloggen).

Om du har en språkfråga, kika först här.