Annons

Mölstads vinblogg

Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

När Bordeaux lockar kommer vinprovarna. Trehundra personer kom till Berns för att få prova några av de främsta bordeaux-vinerna från 2010 i veckan. Det är svensken Fredrik Rudebecks företag La Maison Beyerman i Bordeaux som varje år plockar hit flera av de stora slotten för att bjuda på provning. Beyerman är en négociant det vill säga ett typ av vinmäklare som förr också sålde och köpte vin.

Vilken fantastisk lycka att få prova goda bordeaux-viner i flera timmar.

Jag har inte själv varit nere och provat primörvinerna från 2010 så jag förlitar mig på de intryck jag fick på plats och samtal med vinkamraterna Jan Rosborn, Sören Polonius, Johan Magnusson och Per Bill.

Samstämmigheten är stor. 2010 kommer att blir ett kanonbra år – ett klassiskt vin för alla de som gillar riktiga bordeauxer. För Pomerol och St-Emilion kan det bli ett superår.

Det låter trösterik för alla oss som gillar stora klassiska bordeauxer. Om de nu inte bara var så förbålt dyra.

Fredrik Rudebeck, från négocianten Beyerman (till vänster) och Ole Nielsen, från WineFinder, låg bakom bordeaux-provningen på Berns.

Bakom arrangemanget på Berns fanns vinklubben WineFinder – ett dansk-svenskt företag som säljer mycket bordeauxviner och annat fine wine till bra priser. Grundaren Ole Nielsen tror till och med att WineFinder säljer mer Grand Cru Classé-viner från Bordeaux till svenskar än Systembolaget. Imponerande i så fall.

 

Om VinbloggenVälkommen till Mikael Mölstads blogg om framförallt vin men även om mat och annan dryck.


Här skriver jag om vad jag som händer här hemma och ute i världen – trender och nyheter.


Är det något du tycker jag ska ta upp min på min blogg – eller kanske i en krönika?


Mejla på: mikael.molstad@svd.se.


Jag har skrivit om vin i tjugofem år, bland annat som skapare av En värld av vin.


Jag arbetar också med mat - och dryckeskvalitet i kombination med service i mitt arbete som grundare och redaktionschef på restaurangguiden White Guide.


Sedan 2005 medverkar jag regelbundet med vintips och krönikor i Svenska Dagbladet.