Annons

PJ Anders Linder om politik & samhälle

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Socialdemokraterna får 32,5 procent i dagens opinionsmätning från Novus. Det är partiets sämsta resultat sedan valet – och då är ändå mätningen gjord innan det blev allmänt känt att det numera är Vänsterpartiet som formulerar den rödgröna utrikespolitiken.

Historiskt sett brukar Socialdemokraterna för det mesta tappa stöd under valåret. Jag är inte så säker på att dessa gamla historiska tumregler gäller fullt ut längre, men säg så här: Vad är det som ska kunna få fart på Socialdemokraternas siffror? Vad i S-politiken har potential att engagera och inspirera? Vilka S-politiker har den förmågan?

Det har talats länge om Socialdemokraternas förvandling från statsbärande jätte till parti bland alla andra. Många har tagit ut den utvecklingen i förskott. Den är inte fullbordad ännu, men den pågår mitt framför våra ögon. Den handlar inte bara om opinionstal, den handlar om kraften och förmågan att dominera den offentliga scenen. Har det nuvarande S-ledarskapet den kraften och förmågan? Ja, vad tycker ni?

Vänsterblocket kan vinna i höst, men segern står inte och faller med S utan med hur Miljöpartiet klarar sig. Det är där all vänstervitalitet finns i dag: i ett parti som gärna samregerar med de borgerliga på kommunal nivå men som av svårbegripliga skäl har valt att satsa på de kollektivistiska partierna i årets riksdagsvalrörelse.