Annons

Idagbloggen

Susen Schultz

Susen Schultz

Idag är det Internationella Mansdagen. Hur uppmärksammar man det? ”Lyssnar på Manowar, äter kött och sniffar bensin”? Eller kopplar ur bilens antispinn och ABS? Nej, i twitterflödet hittar man på sin höjd skojfriska förslag och på mer lågsniffande nivå menande påminnelser om att dagen sammanfaller med världstoalettdagen. Där finns också spydiga inlägg om att det minsann är mansdagen varje dag och att den är en lika bra idé som om vi skulle fira heteropride.

Ändå finns ett allvar värt att uppmärksamma bakom initiativet. Temat för årets mansdag är strävan efter längre, gladare och hälsosammare liv för män. Även om mäns medellivslängd sakta ökar är det fortfarande ett faktum att sådant som självmord, olyckor, missbruk och hjärt- kärlsjukdomar bidrar till mäns överdödlighet.

Så – hur ska vi stötta våra män? En som försöker blicka högre och längre än nivån med giftiga twitterinlägg, är The Guardians Ally Frogg som till sist tycker sig se fröet till en ny internationell mansrörelse – en som kompletterar kvinnorörelsen. ”Mansfrågor måste beaktas tillsammans med kvinnofrågor inte minst eftersom våra liv och vår välfärd är sammanflätade”, skriver Ally Frogg.

Och i slutändan handlar det förstås bara om att göra det högt i taket för varandra. Eller som författaren och vinkonnässören Magandeep Singh säger till The Asian Age: ”Jag tycker vi borde ha rätt att äga så många skor som vi vill, tillåtas njuta av långa bad, gråta när vi går på bio och få tid att bara vara pojkar”.

Den som vill läsa mer om män kan ta del av Idagsidans alla 15 artiklar i serien ”Mannen under omgörning” genom att klicka här. Varsågod!