Annons

Idagbloggen

Agneta Lagercrantz

Agneta Lagercrantz

Från och med i dag, fredag, finns ”Happy”, ”Surprise” och ”Grateful” på Facebook – några rörliga emotikoner

Happy

i ett nytt smiley-liknande språk som skapats för att förmedla känslor i konversationen on line. Till skillnad från de dekaler som kom ut tidigare i veckan är de nya uttryckssymbolerna rörliga och bubblar till då du och den du chattar med skickar dem mellan er. Sent fredag kväll svensk tid lanserade Facebook serien Finch, 16 animerade, gula ansikten med uttryck från avsky och ”awe” till gapskratt och gravallvar. Serien är ritad av illustratören Matt Jones (som haft uppdrag för animationsstudion Pixar) och har kommit till genom Facebooks så kallade ”compassion research project”. För ett drygt år sedan knöts universitetsforskare specialiserade på medkänsla till företagets teknikgrupp för tillit och förtroende i Palo Alto, Kalifornien.

 

 

Arturo Bejar, en av de ansvariga i ”trust engineering team” på Facebook, förklarade när vi sågs i San Francisco i februari:

– Vi tror att ett sådant visuellt språk bättre kan kommunicera känslor än smileys mellan dem som är på Facebook.

Surprise

På vilket sätt?

 

– För att de blir bättre än emoticons och mer troget speglar kommunikationen mellan människor.

Namnet Finch kommer från Charles Darwins upptäckter av finkar på Galapagosöarna – bara av det skälet att hans bok ”The Expression of the Emotions in Man and Animals” (1872) inspirerat hela idén. Det var en av forskarna i medkänslaprojektet, psykologiprofessorn Dacher Keltner på Berkeleyuniversitetets Greater Good Science Center (se Idagsidan 9 april), som visade Darwins definitioner på olika känslotillstånd för Matt Jones.”Då blev uttrycken jag ritade rikare och mer autentiska”, skriver han i pressmeddelandet från Facebook. Därefter var det dags för animatören Sam Hood som gav ”mer färg och rörelse” åt Matts sketcher.”Sams tokningar av våra känslor gav dem liv”, förklarar han. ”Så genom klassiska animationsprinciper kom Finch till – en figur som verkar tänka, känna och kommunicera. Kanske ett första steg mot att omdefiniera emotikoner.”

Läs mer om Facebooks medkänslaprojekt på svd.se/nyheter/idagsidan måndag 29 april och tisdag 30 april.

 

Grateful