Annons

Idagbloggen

Anna Lagerblad

Anna Lagerblad

Låt oss först fastslå: Dödsfall i samband med samlag är ytterst ovanliga. Flera studier har snarare pekat på att ett aktivt sexliv kan förlänga livet.

Men för otrogna män ser bilden lite annorlunda ut. Flera internationella studier har visat att när dödsfall i samband med sex trots allt inträffar, har mannen oftast varit tillsammans med någon annan än sin fru eller sambo.

Tidskriften Journal of Sexual Medicine gjorde i våras en genomgång av olika studier kring otrohet och fann då en tydlig koppling mellan utomäktenskapligt sex och risken att dö av hjärtinfarkt.

En japansk studie från 1963 visade till exempel att av 34 män som dött plötsligt under samlag hade 80 procent haft sex med en person utanför äktenskapet. De flesta dödsfall kunde kopplas till hjärt- och -kärlkomplikationer.

En annan undersökning som gjordes 2006 i Sydkorea visade att av 14 män som dött under samlag hade bara en varit tillsammans med sin fru. I nästan alla fall hade dödsfallet orsakats av hjärt- och kärlproblem.

Samma år gjordes en tysk studie med 68 sexrelaterade dödsfall bland män. 10 av dessa hade varit tillsammans med älskarinnor och 39 med en prostituerade.

Så varför löper otrogna män större risk att drabbas av hjärtproblem under sexuellt umgänge? Enligt forskarna finns det många faror med utomäktenskapliga affärer.

– Älskarinnan/älskaren är ofta yngre och piggare och samlagen mer atletiska. Dessutom har ofta sexualakten föregåtts av ett stort intag av alkohol och mat, säger Alessandra Fisher, expert på sexuella störningar vid University of Florence och huvudfattare till studien i  Journal of Sexual Medicine.

Även skuldkänslor kan spela en viss roll, betonar hon. En studie som gjordes 2011 vid University of Florence med 1700 män visade att bland dem som hade långvariga utomäktenskapliga relationer var det dubbelt så vanligt med hjärt- och kärlsjukdomar. Särskilt tydligt var sambandet om mannen rapporterade att hans fru eller sambo fortfarande var sexuellt intresserad av honom.

– Att bedra en sexuellt intresserad partner kan troligtvis leda till ännu mer skuldkänslor och det skapar en psykologisk stress som har visat sig öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Alessandra Fisher till Scientific American.