Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Kineserna fokuserade på ögonen, européerna på ögonbrynen och munnen när de skulle bedöma ansiktsuttryck. Det blev resultatet vid experiment vid universitetet i Glasgow, Skottland.

Resultatet utmanar föreställningen om att tolkningen av mänskliga ansiktsuttryck är desamma världen över och att det skulle vara en evolutionär grundbult. I stället spelar kulturen en viktig roll här, enligt studiens ledande forskare Rachel E Jack.

– Våra resultat pekar på vikten av att förstå kulturell skillnader i kommunikationen. Det är särskilt viktigt i vår alltmer integrerade värld, säger hon.

Rachel Jack och kollegerna gjorde sitt experiment genom att låta 15 kineser och 15 västeuropéer som bor i Glasgow se datorbilder med olika ansiktsuttryck: glad, ledsen, häpen, rädd, äcklad och arg.

 

Att östasiater är mer intresserade av ögonen när de ska avläsa ett ansikte avslöjas också av bruket av så kallade emotikoner i skriven text. Ett exempel är hur japaner och västerlänningar skriver ett glatt ansikte när de mejlar eller sms:ar, nämligen så här: ^-^ (Japan) och :-) (västerlandet).

Du kan läsa mer om ansiktsuttryck och smittande leenden i den här Idagartikeln. Och här är en länk till den skotska studien.

 

Fler bloggar