Annons

Idagbloggen

Per Söderström

Per Söderström

Facebook kan orsaka depressioner bland barn och ungdomar. Det kan man läsa på tusen och åter tusen webbsidor i dessa dagar. Alla refererar till en rapport som publicerades i går i den vetenskapliga tidskriften Pediatrics, som ges ut av American academy of Pediatrics, alltså en akademi för barnläkare.

Och ja, de kloka doktorer som skrivit rapporten, avhandlar begreppet Facebookdepression i sammanlagt fyra meningar. De nämner att andra forskare har föreslagit begreppet. Intensiteten i livet på nätet anses kunna bidra till depressioner. De skriver att ungdomar med påstådd Facebookdepression riskerar isolering, men det gör även människor som är deprimerade utan inflytande från nätet. Läkarna nämner även andra risker, som nätmobbning och ”sexting”, att inlåta sig i sexuella situationer på nätet.

I samma rapport om totalt sju A4-sidor listas också fördelar med sociala medier. De kan bland annat bidra till samhällsengagemang, underlätta individuella och kollektiv kreativitet och användas av elever och lärare för att underlätta undervisning.

Rapporten är helt enkelt en kort sammanställning av kunskapsläget på just det här området. Den presenterar inte någon ny forskning och kallas således för en klinisk rapport.

 

En stor andel bloggare och nyhetssajter har emellertid valt att köra hårt med kombinationen Facebook – depressioner, förmodligen med baktanken att den ger många klick.

 

Fast det finns de som problematiserar ämnet, vilket i det här sammanhanget betyder att de försöker ge frågan rimliga proportioner, bland andra den här brittiska bloggaren. John Grohol, grundare av sajten Psych Central, är dessutom arg på författarna till rapporten, som han anser ha samma vetenskapliga nivå som ett slarvigt blogginlägg.

Till barnläkarakademins försvar får anföras att de redan i pressmeddelandet försökte balansera faror och fördelar. Rubriken är: Sociala medier och barn: vissa fördelar och vissa orosmoment.

 

I fjol skrev Idagsidan en hel artikelserie om livet på Facebook. Du hittar den här.