Annons

Idagbloggen

Susen Schultz

Susen Schultz

I lov- och prisnedlusade filmen The King´s Speech finns en scen där den stackars stammande kung George VI, spelad av Colin Firth, hetsas av sin logoped att bli arg och svära så mycket han kan. Och se: snart står fuck, tits, ass, bugger, balls och willy som spön i backen utan att kungen hakar upp sig nästan alls. Det är varmt, roligt och rörande. Ingen kan som Colin Firth se så upprorisk och sårbar ut på en och samma gång.

Men i USA var scenen tillräcklig för att filmen skulle stämplas som barnförbjuden. För att slinka ur det klirr-i-kassan-hämmande greppet tänker nu producenten Harvey Weinstein redigera om filmen för den amerikanska marknaden.
Något gnidet, kanske, med tanke på att filmen ändå ligger fyra på amerikanska Boxofficelistan med 7,5 miljoner inspelade dollar.
Den reaktionen delar jag inte minst med brittiska the Guardians läsare som kommenterat nyheten om Weinsteins planer med att upprört undra vad han gjort med sin konstnärliga integritet. Eller som siganturen mike65ie skriver:
f-f-f-f-f-for f-f-f-f-fucksake! (ungefär: men för helvete! Men kom igen nu!)

Hur som helst – scenen har sporrat uthyrningsbolaget Lovefilm att ranka tidernas värsta svordomsfilmer, och där kvalar The King´s Speech inte in på långa vägar. Så här ser i stället tio-i-topplistan ut:

1. Nil by Mouth (1997) – 428 svordomar
2. Casino (1995) – 422 svordomar
3. Alpha Dog (2006) – 367 svordomar
4. Twin town (1997) – 318 svordomar
5. Maffiabröder (1990) – 300 svordomar
6. Narc (2002) – 297 svordomar
7. De hänsynslösa (1992) – 269 svordomar
8. South Park: Bigger Longer, & Uncut (1999) – 146 svordomar
9.Layer Cake (2004) – 105 svordomar
10.Team America: World Police (2004) – 62 svordomar

När jag ringer och frågar företagets pressansvariga, svarar hon att det är deras experter i moderlandet England som ringat in kandidaterna och sedan bara räknat svordomarna, film för film. Låter otroligt tidsödande och jobbigt. Själv tittar jag nästan uteslutande på Emil i Lönneberga-filmerna  – en följd av att vår 2-åriga dvd-führer älskar när Allan Edwalls pappa Anton gormar: ”förgrömmade onge!” Men trots att jag nog sett filmerna närmare 200 gånger vet jag fortfarande inte hur ofta han använt det uttrycket – eller hur många gånger Lina förfärat utstött ”hujedamej!” Däremot är jag rätt säker på att Emil säger ”när hundan” en och endast en gång (när pappa ogillar att han köper lemonad för egna pengar).

Svordomsscenen i The King´s Speech