Annons

Kulturbloggen

Elias Björkman

Elias Björkman

Tre snabba: 27,6 miljoner, så många har sett vad som sägs vara en av de allra första videorna som fick viral spridning. Den 1.48 minuter långa filmsekvensen visar en ung man som, till ljudet av sina egna effekter och beväpnad med en lång stav – som ska föreställa en ljussabel – fäktas mot osynliga fiender. Det ser onekligen dråpligt ut – men för Ghyslain Raza, som gick i nionde klass när videon började spridas 2003 (två år innan Youtube fanns, vilket betyder att de som sett klippet förmodligen är betydligt fler), förvandlade den tillvaron till ett helvete. Raza mobbades i skolan och blev hånad på internet, och remakes på filmen gjorde att den snabbt fick ännu större spridning. Även serier som ”Family guy”, ”Arrested development” och ”South park” har parodierat klippet. Ghyslain Raza har inte velat uttala sig eftersom han ansåg det bara skulle göra saken värre. Men nu, efter tio år, väljer han att ge sin bild av händelsen, främst för att stötta ungdomar som hamnat i en liknande situation: ”Du överlever. Du är inte ensam. Du är omgiven av människor som älskar dig”. På Mashable finns ett längre sammandrag av intervjun, ursprungligen publicerad i tidningen Macleans, som även berättar om dem som ser Raza som en förebil för alla som själva utövar den ädla konsten att fäktas som en Jedi. Tack vare Raza vågar de utöva sin hobby utan att skämmas: ”He was our chosen one that brought us all into the light.” Hur det gick? I dag är Ghyslain Raza 25 år, har en examen i juridik från McGill University och har lagt videon bakom sig.

Som Kulturbloggen tidigare har berättat får Brad Pitts zombieaction ”World war Z” till slut premiär i sommar – och det är mycket som står på spel för stjärnan som också är medproducent med sitt bolag Plan B. Förutom att filmens budget ryktas ha slutat på svindlande 250 miljoner dollar har inspelningen kantats av ekonomiska problem, avskedningar mitt under produktion, friktion mellan stjärnan Pitt och regissören Forster – samt det största problemet: filmens tredje och avslutande akt som ingen inblandad sägs ha gillat från första början. Efter att ha sett regissören Marc Forsters slutversion blev Paramount så missnöjt med det dåvarande slutet att de kallade in Damon Lindelof (”Lost”) som fick tre veckor på sig att skriva ett nytt. Bara de extra inspelningarna ska ha kostat 20 miljoner dollar. I nya numret av Vanity Fair berättar journalisten Laura M Holson historien om filmen och vad som står på spel. Läs texten här: Brad’s war.

Parks and recreation och ”Community” har fått grönt ljus till nya säsonger, Joss Whedons ”Marvel’s agents of SHIELD” är en av tolv nya serier på ABC men den planerade ”Snuten i Hollywood”-serien blir inte av och ”Happy endings”, ”Smash” och ”Southland” läggs ner. Det är bara några av veckans många tv-nyheter. Även värt att notera: nya serien ”Super fun night” med Rebel Wilson och Conan O’Brien exekutiv producent hamnar på ABC,  science fiction-serien ”Defiance” får en andra säsong och Zach Galifianakis gör tv-pilot för Adult swim tillsammans med Tim & Eric.

Kategorier