Annons

Kulturbloggen

Elias Björkman

Elias Björkman

I juli får ”World war z” premiär, filmen som hittills mest varit omskriven för att dess stjärna Brad Pitt och regissören Marc Foster (”Quantum of solace”, Monster’s ball”) inte ska ha kommit överens på inspelningen – vilket bland annat resulterade i förseningar och tillägg av nya scener efter avslutad filmning. Situationen komplicerades av att Brad Pitt, med sitt bolag Plan B, även är en av filmens producenter. ”World war z” skulle ha börjat spelats in 2009 men det dåvarande manuset av J Michael Straczynski skrotades helt och Matthew Michael Carnahan fick i uppgift att skriva ett nytt utkast. När detta godkändes började till slut inspelningen i mitten av 2011, men premiärdatumet har redan skjutits upp två gånger sedan dess.

I höstas kom en första trailer som fick ett ljummet mottagande. Ett av de stora diskussionsämnena var de datoranimerade zombiernas märkliga, hetsiga rörelsemönster som fick dem att likna en armé av ettriga myror.

Häromdagen kom den andra trailern. Den inleds med familjemys med Brad Pitt och Mireille Enos (som ju var  fenomenal i ”The killing”) men övergår snabbt i livsfarlig räddningsaktion från ett New York under zombieattack. Givetvis är det upp till Bitt att rädda världens kvarvarande befolkning – på bekostnad av apokalyptiskt familjemys.

Som alltid när ett existerande verk ska översättas till film uppstår extrema förväntningar som inte brukar kunna infrias. Fansen är redan upprörda för att filmen inte följer förlagan, Max Brooks bok ”World war z: An oral history of the zombie war”. Handlingen är förlagd till nutid och har blivit mer actionbetonad. Men för oss som inte har läst boken utlovar den nya trailern habil zombie-apokalyps med mäktiga actionscener och gravallvarliga militärer som uppgivet förutspår hela mänsklighetens undergång. Det vill säga: något totala katastrof lär denna katastrof-film ändå inte bli.

Trailer 2
YouTube Preview Image

Trailer 1
YouTube Preview Image

 

Kategorier