Annons

Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

När det blev känt att regeringen tänkte spara bort de svenska Medelhavsinstituten blev det full fart på Kultursverige. S och MP skulle offra instituten för att spara 22 miljoner kronor, men tvingades backa efter högljudda protester.
Nu har riksdagen som bekant i stället klubbat en alliansbudget och häromdagen stod klart att den innehöll en annan kulturbesparing som också den väckte bestörtning – litteraturstödet skulle bantas med 15 miljoner. Men att den nedskärningen var lika ogenomtänkt som den på kulturinstituten blev uppenbart på fredagen när Alliansen bytte fot: nu ska i stället de 15 miljonerna tas från stödet till kulturtidskrifter.

En veritabel slakt, en minskning med 75 procent.
Vi går mot nyval, men som kulturintresserad väljare undrar man om det spelar någon roll vilket block som styr. Kulturkompetensen verkar lika låg på bägge sidor. Kulturpolitiken präglas av förhastade besparingar – som i budgetsammanhang är rena kaffepengar, men för kulturen betyder liv eller död.

Kategorier