Annons

Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

I en krönika i söndags skrev jag om tidningskrisen och frågade vem som skulle bevaka en kommun som Perstorp när de traditionella medierna krisar. Norra Skåne har lämnat kommunen och NST har gått ihop med Helsingborgs Dagblad och i samband med det tappat intresset för orten. Svaret har nu inkommit i min mejlbox: det är  den superlokala nyhetssajten Perstorps Allehanda (perstorp-allehanda.se) som har tagit över granskningen av den skånska kommunen. I skrivande stund är toppnyheten där ”Träd föll över väg 21”. Perstorps Allehanda samarbetar i sin tur med Bjuvsnytt (bjuvsnytt.se), en annan superlokal nyhetsförmedlare i trakten. Bjuvsnytt toppar för tillfället sajten med ”Ska Forsärlans miljöskola vinna eller försvinna?”. Utöver detta kan boende i nordvästra Skåne sedan sju år tillbaka glädja sig åt att man har nättidningen BMZ (bmz.se), som skriver om kultur och näringsliv i regionen.

Det finns alltså ljus i tunneln för lokaljournalistiken. När de traditionella lokaltidningarna krisar och skär ner kan kanske luckan fyllas av ännu mer lokal (och digital) journalistik.

180-bort

Kategorier