Annons

Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

Sammanslagningen av Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad innebär att var tredje anställd får gå när de båda tidningarnas personal ska minskas från 600 till 400. Det betyder också att två mycket livaktiga kulturredaktioner blir en och att svensk journalistik blir betydligt fattigare. HD:s kulturchef Gunnar Bergdahl slutar och Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri får ansvaret för kulturbevakningen i båda tidningarna.

Låt mig gissa: framöver kommer de två tidningarna i stor utsträckning att publicera samma texter. En röst försvinner.

I en annan del av Sverige – Göteborg – meddelades i dag att tidningskoncernen Stampen Local Media ska minska sin organisation med 100 tjänster. Framför allt är det på det redaktionella området man skär ner – 60 tjänster, varav 40 på Göteborgs-Posten.

Och i fredags la TV 4 ner sina lokala sändningar – 13 redaktioner slog igen och 140 blev av med jobbet. Framför allt blev den journalistiska bevakningen av dessa 13 orter sämre.

Det går fort nu. Bara public service-bolagen SVT och SR kan i trygghet fortsätta att verka, växa och till och med utöka sin verksamhet. Alla andra skär ner, krymper och sparar.

Hur länge ska våra folkvalda hålla tyst om mediekrisen? Problemet försvinner nämligen inte bara för att man blundar.

Kategorier