Annons

Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

”Hmm, ni har ju Moderna museet i Stockholm? Kan du inte tala om för museiintendenten att vi kanske skulle kunna komma dit?”

Kraftwerks Ralf Hütter var ganska tydlig med att han gärna ställde ut på Moderna museet när jag i slutet av juni träffade honom för en intervju på Galerie Sprüth Magers i Berlin. Hütter var då i full färd med att avsluta arbetet med konstinstallationen ”1 2 3 4 5 6 7 8” – en serie projektioner med rörlig 3D-grafik ackompanjerade av åtta låtar från de åtta album som ingår i Kraftwerk-boxen ”Der Katalog”.

Det hann gå på dagen fyra månader från det att SvD Kultur publicerat den stort uppslagna intervjun, innan herr Hütter fick sin önskan uppfylld. I dag går Moderna museet ut med ett pressmeddelande om att ”1 2 3 4 5 6 7 8” kommer till Skeppsholmen. Kraftwerks installation inleder den 22 januari konståret på Moderna och ingår i utställningen ”Dansmaskiner – från Léger till Kraftwerk”. Så på med 3D-brillorna – konstverket Kraftwerk är värt att se!

Och ta med glasögonen till Cirkus på Djurgården också. Där ger nämligen robotarna från Düsseldorf två konserter – 21 och 22 januari – i samband med utställningen på Moderna. Biljetterna släpps den 12 november klockan 9.

(Och för den som vill ser hur Kraftwerk tog sig ut när de fortfarande var akustiska krautrockare, kan jag rekommendera detta inlägg på Konsertbloggen).

Switzerland Music Kraftwerk

Från en Kraftwerk-konsert i Zürich förra året. Foto: Steffen Schmidt/AP

Kategorier