Annons

Kulturbloggen

Erika Hallhagen

Erika Hallhagen

Idag skriver Erik Helmerson på ledarplats i DN om fotbollsvåldet. Han börjar med att ifrågasätta en Expressenkrönika av Jonas Gardell, publicerad igår, med utgångspunkten att ”när det gäller just läktar- och supporterkultur är det kanske inte i allra första hand Gardell jag skulle ringa”. Sedan hoppar han över till en krönika jag skrev i SvD tisdags med rubriken: ”Vi måste ta itu med samhällets machoideal”. Helmerson ställer frågan: ” Vilka är egentligen de machoidealen? Hur styr de?”. Han konstaterar att han levt 46 år och alltid från samhällets sida fått höra att man ska vara snäll, jämställd, solidarisk och betala sin skatt.

Erik Helmerson, jag övertygad om att du är snäll och solidarisk och betalar din skatt. Men för att räknas som jämställd måste du komma runt känslan av att bli påhoppad när statistiken tyvärr gång på gång visar att det är män som tar mest plats i samhället. Det är män som bråkar på herrfotbollsmatcher, det är män som är i absolut majoritet vad gäller våldsbrott, det är män som tjänar mest pengar och som i störst utsträckning har chefspositioner.

Jag vet inte hur mycket erfarenhet du har av att utöva sport, ej heller hur lämpad du är att skriva om läktarvåld, men vill du göra mål i en fotbollsmatch bör du lägga snällhet och solidaritet åt sidan. De fotbollshjältar som värderas allra högst är synnerligen egocentriska. De tituleras kungar, krigare och beskrivs i positiva ordalag som aggressiva och starka. Med fördel jagar de även på fritiden, får tuffa bilar medan deras kvinnliga kollegor kanske kan få en cykel. Och på läktarplats och runt arenorna vill deras fans inte vara sämre. De går ut i strid de också, utan fotboll, men med samma ideal. Ideal som dyker upp överallt – tidningen Chef skriver att man bör höja sin testosteronnivå för att bli en bättre ledare, Stefan Löfvén säger till SvD:s Agenda att han ”ska kriga som att vi är på väg att förlora” inför höstens val och Fredrik Reinfeldt konstaterade redan i fjol att han är en stridshingst.

Dessa ideal leder till att samhället underbygger fotbollsvåldet, till exempel genom att sätta in enorma polisinsatser inför varje stor herrfotbollsmatch. Konkreta åtgärder som maskeringsförbud och nolltolerans mot hat och hotfullhet är ett definitivt måste. Men för att komma till botten med problemet krävs större insatser på ett djupare plan. Inte minst måste män sluta slå ifrån sig ansvaret med motiveringen att de själva är snälla och solidariska.

Kategorier