Annons

Kulturbloggen

Clemens Poellinger

Clemens Poellinger
TottieWL(wubg.tds)1_01
Sophie Tottie, White Lines III, 2012, olja på polyesterduk, 4 delar.

Svenska konstnären Sophie Tottie får andrapris, 600 000 kronor, när pristagarna i Carnegie art award 2014 tillkännages idag. Den nordiska investmentbanken med huvudkontor i Stockholm delar vartannat år ut ett av världens största konstpriser. Förstapristagare är norrmannen Dag Erik Elgin som får en miljon kronor. Tredjepris, 400 000 kronor går till den danska konstnärskvartetten ”A Kassen”.

Carnegie art award, som premierar nordiskt måleri i vidaste bemärkelse, delas ut för elfte gången. Priset har bestått genom bankens olika kriser, som allvarligast övertagandet av Riksgälden under finanskrisen 2008.

Karaktäristiskt intellektuellt anspråksfulla verk av Sophie Tottie, som är professor på Kungliga konsthögskolan, KKH, kunde senast ses i separatutställningen ”En linjes försvarstal” på Thielska galleriet 2012.

 Prispengarna delas ut 14 november i samband med invigningen av en utställning på Konstakademien i Stockholm med verk av de tretton finalisterna, bland dem svenskarna Max Book och L G Lundberg. En jury under ledning av Mikkel Bogh, rektor vid Kongelig dansk kunstakademi har sållat fram dem bland 130 nominerade konstnärer. Utställningen turnerar sedan runt i Norden.

Ett annat substantiellt svenskt konstpris som är i faggorna är Åke Andréhns stipendium till en yngre konstnär. Priset på 500 000 kronor delades ut för första gången förra året och ska bestå under 40 år. Vinnaren tillkännages på Liljevalchs konsthall i slutet av september.

 

 

Kategorier