Kulturbloggen

Elias Björkman

Elias Björkman

Under maj kommer närmare 1 800 titlar försvinna från amerikanska Netflix. Det innebär att amerikanska Netflix-användare till exempel inte längre kan se någon av de 15 säsongerna av ”South park” eller James Bond-filmen ”Goldfinger”. Streamingtjänsten storsatsar som bekant på att producera egna serier – senast varulvsrysaren ”Hemlock grove” och i slutet av maj kommer nya ”Arrested development” – men den stora katalogen med film och serier att välja bland har varit starkt försäljningsargument från start (kanske inte i Sverige där utbudet är betydligt blekare). Att kontrakt med film- och tv-bolag går ut är väl egentligen inte konstigt i sig, mer anmärkningsvärt är att så många titlar försvinner under bara den närmaste månaden.

Instantwatcher – en sajt som samlar alla titlar på amerikanska Netflix och visar vilka filmer och tv-program som är populärast just nu – går det att se vilka titlar som snart försvinner från Netflix i USA.

Samtidigt meddelas att premiärdatumet är bestämt för streamingjättens senaste egenproduktion. Den 11 juli läggs samtliga 13 avsnitt ut av ”Orange is the new black”, ett fängelsedrama av ”Weeds”-manusförfattaren Jenji Kohan med Taylor Schilling (”Argo”) och Jason Biggs (”American pie”) i centrala roller. Serien bygger på Piper Kermans självbiografiska roman om hur hennes relation med en drogsmugglare resulterar i ett 12-månader långt fängelsestraff. Återstå att se om kunderna nöjer sig med Netflix egenproducerade material om fler större titlar försvinner från tjänsten.

Kategorier

Fler bloggar