Annons

Kulturbloggen

Harry Amster

Harry Amster

Det började med att Martin Björck på ”Vakna med NRJ” tweetade den 22 april: ”Snart kör vi det absolut elakaste wake up call ever. Förlåt allt Beliebers…lyssna 7.10.” Snart ringde de upp ett Justin Bieber-fan, sa till tjejen att hon skulle få träffa sin stora idol. Hon blev så klart överlycklig men då kom kallduschen. Programledarna Björck, Jakob Öqvist och Izabella Fröberg sa att de bara skojade. Jättekul, liksom.

Naturligtvis bröt tjejen ihop i tårar även om hon som en tröst fick biljetter till konserten. Händelsen fick DN:s Hanna Fahl att skriva krönikan ”Det är inget skämt – vi förväntas bara garva åt att de unga tjejerna skriker”. Hon konstaterade att ”skämtet” var ett ”uttryck för samma föraktfulla exotiserande av tonårstjejers kultur som märkts i många medier den senaste veckan.” Det har hon rätt i även om detta var något i hästväg. Och programledarnas infantila kommentarer under inslaget skiljer sig inte nämnvärt från programmets vanliga nivå.

Programledarna fick hård kritik – och hot om att tegelstenar skulle kunna träffa dem i huvudet – i sociala medier och ber i dagens Expressen om ursäkt. Dessutom berättar de att allt var ett påhitt. En sketch. ”Bieber-fanet finns inte. Det var en kameratjej som jobbar här som vi bad ställa upp”, säger Izabella Fröberg.

Gud, vilket roligt skämt! Not.

Martin Björck tillägger att ”vi är inte hjärtlösa människor”. Eh, jo. Nu är den stora frågan om kameratjejen överhuvudtaget finns.

Lyssna på ”NRJ-skämtet” här.

YouTube Preview Image

 

 

Kategorier