Annons

Kulturbloggen

Harry Amster

Harry Amster

Det är något sällsamt konstigt med Socialdemokraterna. Först låter de Malmös kommunalråd  Ilmar Reepalu sitta kvar år efter år trots antisemitiska uttalanden. Även socialdemokraten Adrian Kaba, som sitter i Malmös kommunstyrelse och skrivit i tidskriften ”Tro och politik” att det finns ”en judisk-europeisk högerextrem sammansvärjning”, får fortsätta. Nu  stormar det kring Omar Mustafa, som precis valts in i partistyrelsen. Som ordförande i Islamiska förbundet bjöd han in flera personer med antisemitiska åsikter till en konferens 2010. En av dem, Salah Sultan, har i Hamas tv-kanal påstått att judar varje påsk begår ritualmord på kristna och använder deras blod i brödet.

Antirasistiska Expo kritiserar Omar Mustafa och Mona Sahlin går till attack mot s-ledningen i dagens Aftonbladet: ”Man måste ut och säga att man inte kan bete sig som han gjort”. Hon tillägger: ”Socialdemokratins uppgift är inte att bereda plats för extrema åsikter utan att ta ställning mot dem.”

Debatten rasar nu vilt. Aftonbladet Lena Mellin kritiserar också s-ledningen och kontaterar att ”gränsen går vid det som rent lagligt är förbjudet, till exempel hets mot folkgrupp.”  Willy Silberstein, ordförande för Svenska Kommittén mot antisemitism, skriver att ”s inte nog vaksamt mot antisemitism”. Jonathan Leman på Expo skriver i Expressen att ”Mustafa pekar ut islamofober utan att darra på manschetten, men när det handlar om grova antisemiter är det i stället en annan princip som gäller”.

Omas Mustafa skrev själv på debattsajten Newsmill 2011 där han mest anklagade sina kritiker och lovade att fortsätta att ”bjuda kända och relevanta muslimska föreläsare till våra arrangemang oberoende av vad islamofoberna tycker”.

I dag tar Omar Mustafa i en intervju i TT avstånd från antisemitism men slingrar sig däremot påtagligt när han får frågan om han skulle bjuda in dem igen. Han tror nämligen på ”argumentation och dialog”. Med det resonemanget kan han lika bra bjuda in Ku Klux Klan till nästa möte.

Kategorier