Annons

Kulturbloggen

Ricki Neuman

Ricki Neuman

…och det kan man direkt se på mätningar som Carnegie Endowment for International Peace  har gjort, och som visar att Stalin är störst av alla hos ryssarna, betydligt större än Lenin eller Peter den store.

År 1989 tyckte 12 percent av befolkningen så. Idag tycker 50 procent så.

En aktuell insamling i samma anda har fått 100 000 påskrifter. Man kräver att staden Volgograd får tillbaka namnet Stalingrad.

Landets nuvarande president har beklagat alla de människoliv som släcktes på grund av den stora terrorn, tack herr Putin, men han har ännu inte sagt ett enda negativt ord om Stalin, förra seklets största massmördare, ihop med Mao och Hitler. Och Putin har dessutom övergett idén om ett nationellt monument till minne av alla dem som drabbades av Stalins utrensningar.

Samtidigt växer minnesindustrin stadigt, och förser ryssarna med t-shirts, muggar, tallrikar, flaggor, böcker, dokumentärer, öl, affischer och fotografier, alla med en leende Stalin i centrum.

Den positiva bilden av Stalin förstärks av att många historiker har börjat lyfta fram hans betydelse för den unga staten industrialisering, och för det framgångsrika kriget mot Hitler, utan att nämna andra sidor av diktatorn.

Stalin, en ledare på uppgång, nu även i akademia.

 

 

Kategorier