Annons

Kulturbloggen

Elias Björkman

Elias Björkman

Vårens tv-säsong har börjat starkt – Lena Dunham har i andra säsongen av ”Girls” hittat ett självförtroende och ny mognad som gör serien till en av de bästa just nu. Ta bara fantastiska femte avsnittet ”One man’s trash” med Patrick Wilson som hunkig läkare. Även ”House of cards” (Netflix) motsvarar förväntningarna – ett välproducerat, påkostat politiskt drama om vem som har den verkliga makten i Washington. Greppet med att bryta den fjärde väggen är inte helt lyckat, men å andra sidan gör Kevin Spacey en fenomenal prestation i seriens huvudroll.

Nu på söndag är det premiär för historiska dramat Vikings (History channel) av ”The tudors”-mannen Michael Hirst. I rollerna ser vi bland andra Gustaf Skarsgård och Gabriel Byrne (”In treatment”) och seriens tre första avsnitt är regisserade av svenske Johan Renck. Dessutom består vinjetten av Fever Rays ”If I had a heart”. Svensk premiär blir det på HBO Nordic på måndag. Serien ska vara inspirerad av berättelserna om härföraren Ragnar Lodbroks försök att styra över stora delar av nuvarande Skandinavien och Europa på 800-talet. Att skildra vikingatiden på film och i tv brukar som bekant sluta med beklämmande uselt resultat – och jag har svårt att se hur ”Vikings” ska lyckas. Det här är ingen prestigefull HBO-produktion, och det syns. Det ser fattigt ut, som en (social)realistisk kusin till fantasyserien ”Game of thrones”. Och en till synes överspelande Gustaf Skarsgård som excentrisk skeppsbyggare lär få svårt att slå igenom lika stort som storebrorsan Alexander i ”True blood”. YouTube Preview Image

Den 18 mars har ”Bates motel” premiär på amerikanska kabelkanalen A&E. Som titeln skvallrar om är serien ”inspirerad” av Hitchcocks skräckklassiker ”Psycho”: vi möter Norman Bates och mamma Norma innan händelserna i filmen – det vill säga Norman är ung (och oförstörd?) och hans mamma ännu vid liv. Det enda som spontant egentligen talar för serien är väl att utmärkta Vera Farmiga spelar Norma, och att veteranen Kerry Ehrin (”Friday night lights”) skrivit manus till fyra avsnitt.
YouTube Preview Image

En av vårens på förhand mest hyllade serier är kommande ”Top of the lake” (18 mars på Sundance channel, kommer att börja på BBC under våren). I detta kriminaldrama, som Jane Campion skrivit manus till och regisserat tre avsnitt av, spelar Elisabeth Moss (Peggy i ”Mad men”) en polis som undersöker försvinnandet av en 12-årig gravid flicka. Serien för tankarna till både ”The killing” och ”Twin peaks”, men skådeplatsen är denna gång en liten stad i södra Nya Zeeland i stället för norra USA.
YouTube Preview Image

Två datum att komma ihåg är annars 31 mars då tredje säsongen av ”Game of thrones” (HBO) har premiär, och 7 april då ”Mad mens” sjätte säsong drar igång (sänds med en veckas fördröjning på Kanal 9). 14 april återvänder ”Veep”, ”The thick of it”-skaparen Armando Iannuccis HBO-serie med Julia Louis-Dreyfus i huvudrollen som amerikansk vicepresident. Knappast ”The thick of it”-nivå men det var ändå orättvist tyst om den första säsongen från förra året – Louis-Dreyfus är stundtals lysande!
YouTube Preview Image

NBC kommer med sin tv-version av klassiska seriemördaren Hannbal Lecter med Mads Mikkelsen i huvudrollen som den extremt intelligente kannibalen. ”Hannibal” (premiär 4 april) ser blodig och påkostad ut men som vanligt när NBC gör drama lär den varken utmana eller överraska. Övriga huvudroller görs av Hugh Dancy  och Laurence Fishburne; i de två trailers som släppts syns inte en enda kvinnlig central karaktär – här fungerar kvinnorna enbart som offer. Ytterligare ett Skarsgårdssyskon dyker upp på amerikansk tv i vår – Bill Skarsgård i skräckserien ”Hemlock Grove” (19 april, Netflix) med Eli Roth som exekutiv producent och regissör (tre avsnitt). Och 8 juni återvänder Alexander Skarsgård i rollen som Eric i ”True blood” som är inne på sin åttonde säsong. YouTube Preview Image

Mer svenskt: Rebecca Ferguson (som vi minns från bland annat TV 4-såpan ”Nya tider”) har en stor roll i påkostade BBC-serien ”The white queen” om den blodiga striden om tronen mellan husen York och Lancaster. Förlagan är en bokserie av brittiska författaren Philippa Gregory (som skrivit bland annat ”The other boleyn girl”). Från BBC kommer även bland annat ”The fall” och ”The village”. Och på brittiska Channel 4 verkar ”Southcliffe”, av Tony Grisoni som skrev ”Red ridigin”-trilogin, lovande: en allvarlig dödsskjutning sker i den fiktiva staden Southcliffe och serien skildrar hur invånarna handskas med skuld, försoning och sorg efter dådet.

Christopher Guests och Jim Piddocks nya ”Family tree” (HBO/BBC) lär blir en av vårens komedifavoriter (förutom ”Arrested development”). Med Chris O’Dowd (bland annat från ”Girls”) i huvudrollen som Tom Chadwick som, efter att ha fått sparken och blivit dumpad, börjar undersöka sin familjehistoria och upptäcker mycket oväntade detaljer. Guest använder som brukligt sitt mockumentära vi känner igen från filmer som ”A mighty wind” och ”Best in show”. Något sändningsdatum finns ännu inte.

Kategorier