Annons

Kulturbloggen

Clemens Poellinger

Clemens Poellinger

Arbetsförhållandena hos amerikanska distributionsgiganten Amazon uppmärksammas alltmer även i Europa. I veckan skrev Financial Times – och SvD:s kultursvep – om de tusentals arbetsplatser Amazon skapade i den tomma blå lagerlokalen ovanför den före detta kolgruvan i Rugley, Staffordshire och de vedervärdiga arbetsförhållandena som råder i lagren hos moderbolaget i USA.

I Rugley skildras en nedstigning i ett postindustriellt, men likväl Charles Dickenskt helvete av interna säkerhetskontroller, ofrihet och systematisk utsugning av personal till marknadens minimalaste minimilöner och skatteinbetalningar till tabellens allra lägsta tariffer.

Vinsterna är det dock inget fel på. Tyskland är den största utrikesmarknaden för Amazon och nu publicerar företaget för första gången sin omsättning. Med 6,5 miljarder euro ligger resultatet betydligt högre än vad branschfolk förväntat sig. Amazon kontrollerrar nära en fjärdedel av den tyska onlinehandeln, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung, FAZ.

Amazons tyska logistikcentrum ligger nära korsningen mellan autobahnorna 4 och 7 i Bad Hersfeld i Hessen. I onsdags uppmärksammade tv-kanalen ARD de lokala förhållandena med dokumentären ”Ausgeliefert! Leiharbeiter bei Amazon” (Utlämnad, inhyrd arbetskraft på Amazon).

”Beklämmande” kommenterar Edo Reents, även han i FAZ, ”hur rättslösa tillfällighetsarbetare från sydöstra Europa trakasseras”. Till saken hör att den av Amazon anlitade  säkerhetsfirman H.E.S.S. – enligt ARD en allusion till Rudolf Hess, en gång Hitlers ställföreträdare – förutom att den gör intrång i arbetarnas privatliv är infiltrerad av nynazister.

”Likt Google, McDonald’s eller Coca Cola förkroppsligar Amazon en amerikansk universalism som hittills visat sig vara osårbar, även när den vållar ett stort antal negativa sidoeffekter”, konkluderar FAZ.

 

 

 

 

 

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/netzwirtschaft/online-handel-amazon-lueftet-deutsches-umsatzgeheimnis-12052201.html

 

Kategorier