Annons

Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

Trots ett tufft klimat för medier med många journalister bakom galler, finns det gott hopp för turkisk yttrandefrihet. För även om det kan vara riskfyllt, så finns många ytterst frispråkiga journalister som gisslar överheten. Ett exempel är Hürriyet Daily News skribent Burak Bekdil, som avslutade förra året med en ovanligt bitsk drapa mot den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdoğan. Premiärministern hade uttalat följande: ”Vi har ett problem med medier. Det borde vara deras uppdrag att kungöra bra saker för mitt folk. Detta är vad vi vill”. Bekdil svarade med en satirisk krönika med 13 ”goda nyheter” som antydde storhetsvansinne och för stark sunnitisk religiositet hos Erdoğan. Här är ett urval av de ”goda nyheterna”:

• Arabförbundet uppmanar Ankara att utse Erdoğan till den återinrättade kalifen för den muslimska världen.

• De fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd tar in Turkiet som den sjätte permanenta medlemmen.

• Shiitiska Iran och shiiter i Irak, Libanon och Bahrain tillkännager att de konverterar till sunnitisk islam. Ledarna för Turkiets aleviter uppger att de också ska bli sunniter.

• EU erbjuder Turkiet fullt medlemskap, men Ankara säger att man ska utlysa folkomröstning i frågan. Analytiker förutspår att en överväldigande majoritet av turkarna kommer att rösta emot medlemskap.

• Turkiska vetenskapsmän har tagit fram världens första muslimometer, ett redskap som sägs kunna mäta en persons muslimskhet, vilket anses vara användbart när man ska anställa offentliganställda.

Kategorier