Annons

Kulturbloggen

Jenny Leonardz

Jenny Leonardz

Den turkiske pianisten och kompositören Fazil Say fick i torsdags försvara sig i domstolen, anklagad för att ha förolämpat islam. Say, som spelar med världens stora symfoniorkestrar i Europa och USA, har på twitter skämtat om islam och riskerar för detta upp till 18 månades fängelse, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Turkiets minister för relationer med EU, Egemen Bagis, har dock föreslagit att åtalet ska läggas ner och sagt att twitterskämten ligger inom ramen för Fazil Says ”rätt att babbla”, men anser också han att Say har ”förolämpat människors tro och värderingar”.

Resultatet av torsdagens förhandlingar blev att skjuta upp proceduren till början av nästa år, och Fazil Say fortsätter, trots anklagelserna, sitt fulltecknade konsertschema. I Ankara drog han nyligen fulla hus, med både egna kompositioner och musik av Mozart.

Och i vad bestod brottet? Bland annat att Fazil Say tweetade en kommentar på ett böneutrop som bara tog 22 sekunder: ”Varför så brått? Har du en älskarinna som väntar, eller står rakin upphälld på bordet?”

Kategorier