Annons

Kulturbloggen

Erica Treijs

Erica Treijs

Ett aningen udda inslag på årets bokmässa är fotoboken. Det ultimata bildberättandet i bokform. Underligt kan tyckas när intresset för fotoböcker formligen exploderat i andra länder. I Göteborg är det Svenska fotografers förbund som vågat sig att anordna ett saminarium där några av de nominerade till Svenska Fotobokspriset talar om sina projekt. Dock inte giganten Anders Petersen, som är nominerad också i år och som utsågs till vinnare redan första gången priset delades ut 1996. Heller inte Bruno Ehrs valde att visa upp sig på Bokmässescenen.
Det gjorde däremot Misha Pedan som var först ut med sin fotobok Stereo_typ. Han representerar det poetiska berättande i bild och den här gången gör han det dessutom från olika platser i världen.
Inka Lindergård & Niclas Holmström har liksom Martin Parr fotograferat människor som betraktar varandra i projektet Watching humans watching. Men uttrycket är långt ifrån Parrs färgstarka realism. Lindergårds och Holmströms verk blir till lätta smekningar.
– Vi åkte runt till fina platser och samlade intressanta exemplar av turisttanter och turisthubbar, säger Niclas Holmström.
– Vi liksom smög oss på dem på ett liknade sätt som man närmar sig vilda djur, fortsätter Inka Lindergård.
Även Kristina Bengtsson och Lotten Pålsson presenterade sitt verk We look and we see.
Den slutgiltiga vinnaren presenteras den 24 oktober.

Kategorier