Annons

Kulturbloggen

Lina Kalmteg

Lina Kalmteg

Man vill ju så våldsamt gärna applådera och välkomna varje nytt bokmagasin eller litteraturtidskrift. De har det ju så kämpigt. Men när nu nya magasinet Books & Dreams har dykt upp är det lockande att slå in öppna dörrar och börja vråla om Books & nightmares i stället.

Det räcker med att nämna att omslaget täcks av Andreas Lundstedt, Tommy Körberg och Camilla Henemark som ”avslöjar allt”. (Hur trötta är vi på kändisars livsöden? Lika trötta som på att läsa artiklar om dem.) Att Camilla Henemark är med känns överhuvudtaget väl slirigt, hennes självbiografi är skriven tillsammans med Books & Dreams chefredaktör, magasinsdrottningen Carina Nunstedt . ”Mer läslyx i livet” är inte heller en slogan som får mig att påminnas om det stora med litteraturen. Inte heller ”ett nytt livsstilsmagasin med mer bokkänsla”. Vad är bokkänsla?

Men allt bakom den där leende glättiga ytan är inte pysmysiga hemma hos-reportage hos Emma Hamberg, fast det finns där också med en ingress med de svårt överutnyttjade orden ”bohem” och ”kreativitet”. Bland de ”81 böcker som fängslar” finns många böcker jag själv vill läsa. Fast det kan ju bero på att det nästan är hela höstens utgivning… Ytterligare välvilligt får man väl påstå att om det här magasinet får fler att läsa är det väl bra? Nja, förväntningarna på svenska Granta som är på väg att lanseras växer sig bara större för varje sida. Jag slår ihop Books & Dreams, med en känsla av ha goffat i mig för mycket snabbmat.

Kategorier