Annons

Kulturbloggen

Tobias Brandel

Tobias Brandel

En av den yvige Håkan Juholts bortglömda kvaliteter är att han gärna talade kulturpolitik. Som nyvald partiordförande för Socialdemokraterna inledde han sitt installationstal med en lång utläggning om kulturpolitikens betydelse, till de politiska analytikernas bryderi och kulturdebattörernas förtjusning. Sedan pratade Juholt kultur både i sitt Första maj-tal och på DN Debatt.

Nu gick det ju som det gick och ordningen återställdes med Stefan Löfven. Han har intagit en betydligt mer traditionell partiledarstil och pratat sig blå om näringspolitik, sysselsättningspolitik och innovationspolitik. Hoppet om att kanske få till en riktig kulturdebatt i nästa valrörelse slocknade snabbt.

Nu begår den nya S-ledaren till sist kulturkramardebut genom att dela ut Byggnads kulturpris på fackförbundets extrakongress i dag.

I samband med det har Byggnads låtit den nya S-ledaren redogöra för sitt kulturintresse. Hans föräldrar var noga med att man skulle läsa och vara med i bokklubb, får vi veta:

– Så böckerna kom tidigt och musik har jag alltid varit intresserad av. Senare breddades min kulturkonsumtion och jag började uppskatta konst och dans till exempel.

Det kommer till och med ett politiskt besked:

– Estetik, kreativitet och förmåga att uttrycka sig konstnärligt är en tillgång i alla yrken. Estetiska ämnen bör ingå som ett gymnasiegemensamt ämne i de nationella programmen i gymnasieskolan, säger Stefan Löfven.

Men sedan sabbar han allt:

– Att försvinna i en bok är ett bra sätt att koppla av. Jag gillar också att gå på teater och bio. Och så sport. Det är också kultur och det är få saker som slår en riktigt bra fotbollsmatch, säger Löfven.

Mitt under självaste fotbolls-EM när kulturnördar skriker ut sin ångest på Facebook och Twitter över att inte komma undan bollsparkandet på tv, får vi detta i ansiktet. Så hade Juholt aldrig gjort.

Foto: Håkan Nordström / SCANPIX

Kulturvän.

 

Kategorier