Annons

Kulturbloggen

Harry Amster

Harry Amster

Bee Gees-sångaren Robin Gibb är död. Därmed är det bara Barry Gibb kvar i livet av de fyra bröderna. Robin Gibb dog i söndags efter en lång kamp mot cancer. Han blev 62 år gammal. Det var bara för ett par veckor sedan han kom ut ur sin koma och blev lite bättre men nu gick inte hans liv att rädda. Hans bror Maurice Gibb dog i januari 2003 efter en hjärtattack.

Bee Gees har hittills sålt 110 miljoner skivor och var en av discoerans mest framgångsrika grupper. Gruppen slog igenom redan 1967 med låten New York mining disaster 1941. Det spekulerades då om Beatles spelat in en ny låt under falskt namn, kanske beroende på att Bee Gees första singlar präglades av ett sorgmod som accentuerades av stråkar. För att inte tala om stämsången med våldsamt kastratodarr.

Familjen Gibb flyttade från England till Australien på 50-talet. Där bildade bröderna Gibb gruppen The Rattlesnakes. Barry var nio år och tvillingarna sju. Stämsången satt så perfekt att mamman trodde det var radion hon lyssnade på. Maurice Gibb sjöng ständigt den översta stämman. Dessutom spelade han bas och keyboards i Bee Gees. Gruppnamnet är en förkortning av Brothers Gibb.

1967 flyttade de tillbaka till England strax efter de haft en listetta i Australien med Spicks and specks, som även låg på de svenska listorna. Sedan följde världshits som To love somebody, Massachusetts, World, Words och I”ve gotta get a message to you.
Maurice Gibb gifte sig med framgångsrika sångerskan Lulu men äktenskapet sprack på grund av hans alkoholism. I slutet av 60-talet började bröderna bråka. Robin Gibb gjorde solokarriär med Saved by the bell och när Barry Gibb lämnade Bee Gees 1969 trodde nog de flesta att sagan var slut.
Producenten Arif Mardin, som kallades in 1974, ändrade på detta. Resultatet blev Jive talkin’ vilket inledde gruppens oerhört framgångsrika discoperiod. Tillsammans med Abba ockuperade Bee Gees all världens listor.
När Gibb-bröderna skrev sex låtar till filmen Saturday night fever lossnade alla fördämningar. Bröderna Gibb, som häcklats av så många kritiker, var plötsligt större än någonsin med sin nasala falsettsång. De låg etta med How deep is your love, Stayin” alive och Night fever.
Dessutom fick den yngre brodern Andy listettor med bland annat Shadow dancing. Han dog av en hjärtattack till följd av drogmissbruk redan 1988.
Bröderna skrev också låtar till Barbara Streisand, Diana Ross och Dionne Warwick på 80-talet. De låg också bakom Kenny Rogers och Dolly Partons hit Islands in the stream.
1986 producerade Maurice Gibb svenska Carola med låtar som The runaway och Brand new heart. Albumet sålde lite grann i Sverige men dog en stillsam död i resten av världen.

Robin och Barry återförenades då och då och 2010 gjorde de ett framträdande i American Idol plus att de introducerade Abba när den svenska gruppen valdes in i Rock and roll Hall of Fame.
Robin Gibb skrev också till slut orkesterstycket The titanic requiem tillsammans med sin son. Verket hade världspremiär den 10 april i år i London och spelades av the Royal Philharmonic Orchester. Robin Gibb var för sjuk för att närvara.

Just nu kanske inledningsstrofen till genombrottslåten ”New York mining disaster 1941” passar bra dagen efter Robin Gibbs bortgång: ”In the event of something happening to me…”

YouTube Preview Image

Här sjunger Robin Gibb Bee Gees hit Massachusetts.

YouTube Preview Image

Och här den stora svenska hitten Saved by the bell.

YouTube Preview Image

Här är Stayin’ alive.

YouTube Preview Image

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorier