Robin Gibb död

Musik Bee Gees-sångaren Robin Gibb är död. Därmed är det bara Barry Gibb kvar i livet av de fyra bröderna. Robin Gibb dog i söndags efter en lång kamp mot cancer. Han blev 62 år gammal. Det var bara för ett par veckor sedan han kom ut ur sin koma och blev lite bättre men nu gick inte hans liv att rädda. Hans bror Maurice Gibb dog i januari 2003 efter en hjärtattack.

Bee Gees har hittills sålt 110 miljoner skivor och var en av discoerans mest framgångsrika grupper. Gruppen slog igenom redan 1967 med låten New York mining disaster 1941. Det spekulerades då om Beatles spelat in en ny låt under falskt namn, kanske beroende på att Bee Gees första singlar präglades av ett sorgmod som accentuerades av stråkar. För att inte tala om stämsången med våldsamt kastratodarr.

Familjen Gibb flyttade från England till Australien på 50-talet. Där bildade bröderna Gibb gruppen The Rattlesnakes. Barry var nio år och tvillingarna sju. Stämsången satt så perfekt att mamman trodde det var radion hon lyssnade på. Maurice Gibb sjöng ständigt den översta stämman. Dessutom spelade han bas och keyboards i Bee Gees. Gruppnamnet är en förkortning av Brothers Gibb.

1967 flyttade de tillbaka till England strax efter de haft en listetta i Australien med Spicks and specks, som även låg på de svenska listorna. Sedan följde världshits som To love somebody, Massachusetts, World, Words och I”ve gotta get a message to you.
Maurice Gibb gifte sig med framgångsrika sångerskan Lulu men äktenskapet sprack på grund av hans alkoholism. I slutet av 60-talet började bröderna bråka. Robin Gibb gjorde solokarriär med Saved by the bell och när Barry Gibb lämnade Bee Gees 1969 trodde nog de flesta att sagan var slut.
Producenten Arif Mardin, som kallades in 1974, ändrade på detta. Resultatet blev Jive talkin’ vilket inledde gruppens oerhört framgångsrika discoperiod. Tillsammans med Abba ockuperade Bee Gees all världens listor.
När Gibb-bröderna skrev sex låtar till filmen Saturday night fever lossnade alla fördämningar. Bröderna Gibb, som häcklats av så många kritiker, var plötsligt större än någonsin med sin nasala falsettsång. De låg etta med How deep is your love, Stayin” alive och Night fever.
Dessutom fick den yngre brodern Andy listettor med bland annat Shadow dancing. Han dog av en hjärtattack till följd av drogmissbruk redan 1988.
Bröderna skrev också låtar till Barbara Streisand, Diana Ross och Dionne Warwick på 80-talet. De låg också bakom Kenny Rogers och Dolly Partons hit Islands in the stream.
1986 producerade Maurice Gibb svenska Carola med låtar som The runaway och Brand new heart. Albumet sålde lite grann i Sverige men dog en stillsam död i resten av världen.

Robin och Barry återförenades då och då och 2010 gjorde de ett framträdande i American Idol plus att de introducerade Abba när den svenska gruppen valdes in i Rock and roll Hall of Fame.
Robin Gibb skrev också till slut orkesterstycket The titanic requiem tillsammans med sin son. Verket hade världspremiär den 10 april i år i London och spelades av the Royal Philharmonic Orchester. Robin Gibb var för sjuk för att närvara.

Just nu kanske inledningsstrofen till genombrottslåten ”New York mining disaster 1941″ passar bra dagen efter Robin Gibbs bortgång: ”In the event of something happening to me…”

YouTube Preview Image

Här sjunger Robin Gibb Bee Gees hit Massachusetts.

YouTube Preview Image

Och här den stora svenska hitten Saved by the bell.

YouTube Preview Image

Här är Stayin’ alive.

YouTube Preview Image

 

 

 

 

 

 

 

 

Visa kommentarer (19 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • BigDemonicBunny

  Dom droppar som flugor. Adam Yauch, Donna Summers, Chuch Brown och nu Robin Gibb.

 • Anonym

  En stor sångare borta. 

 • Pingback: Bee Gees sångare Robin Gibb är död | Musiknyheter.nu - nyheter om musik

 • http://twitter.com/sodmikail Mikael Dahl

  ”de fyra bröderna”? 

 • http://www.facebook.com/monique.lunde Monique Lunde

  Trist men må han vila i frid.

 • Pingback: Jösses vad folk dör nuförtiden « Gotiska Klubben

 • http://www.facebook.com/people/Kemal-Tan/100003502005580 Kemal Tan

  Bakom nästan alla klassiska världskändisar,särskilt  pop, rock eller jazzsångare  ser man de två namnen: Arif Mardin, producent, och Ahmet Ertegün, ägare av Atlantic Records, New York.

 • Pingback: seo services

 • Pingback: Dog food

 • http://www.facebook.com/carlnorberglive Carl Norberg

  Jag kan som gammal nattklubbsägare i centrala Stockholm en god bit om moral från de mer extrema skiktbildningarna vad gäller människors egen nyttomaximering i det mesta från prostitution, narkotikahantering till våld och utpressning och jag har varit tvungen att stå upp emot detta. Jag har dock en ganska påtaglig känsla av att de människor som eftersökts faktiskt har precis de omvända egenskaperna utifrån sina erfarenheter och att de aldrig någonsin har varit ute i moraliskt hårt väder och tvingats stå upp för det som de anser vara rätt. det är nämligen därför som vi har den situation som vi har idag.

 • Anonym

  Som olycklig aktieägare i TeliaSonera måste jag säga att jag länge upplevt ledning och styrelse som högst obekväm.

 • Anonym

  Problemet är ju att karriärstegen numera kräver att folk är ja-sägare för att kunna avancera.
  Då får man sådana här människor på allt högre poster ju längre tiden går.
  Alla ska vara ”positiva” och inte ”se problem utan möjligheter”.
  Första steget mot en lösning är alltid att se problemet.
  .
  För att åtgärda detta krävs mer trygghet så folk vågar prata redan i början av karriären.

   

  • Anonym

   Klockrent. Själv fick jag höra att jag inte följde ”maktstrukturer”.

 • Anonym

  Men då blir det ju dålig stämning.

 • Anonym

  Styrelseräjongen befolkas av ett kotteri av arvodeslyftare, så kallade styrelseproffs.
  En samling princip- och ryggradslösa statister, som varken kan eller vill begripa någonting och därför ej heller anser, att de kan ställas till svars för någonting.
  Fanns det någon i HQ-styrelsen, som tog minsta ansvar?

 • Anonym

  Så om vi får in ”rätt” folk så blir allt bra? Hm, vissa verkar inte se det uppenbara; i det här systemet ingår det att agera ”fult”. Jag ska ge ett vardags-exempel:
  Om du kom till min affär och jag sa: ”Den här lampan är ganska bra, men lampan i affären intill är bättre”, så skulle det inte gå så bra för mig. Det skulle inte fungera. Om jag vore etisk, skulle det inte fungera. Så när någon säger att industrin bryr sig om folk så stämmer det inte. De har inte råd att vara etiska. Så systemet är inte konstruerat för att gynna folket. Så snacka inte om anständighet och etik, vi har inte råd med det.

 • Anonym

  Att tro att: bara man får in rätt personer så ser allt plötsligt ljust ut igen, är en väldigt naiv tanke. Åtminstone i mina ögon. Spelreglerna är enkla med bl.a. aktieägare som kräver högre och högre avkastning. Ingen vill förlora pengar. Inte ens när utsikterna, ur ett ekonomiskt synsätt, ser väldigt dåliga ut globalt för framtiden. Hur ska man kunna agera med etik och hållbarhet då? Det går ju inte ens i bra tider! Så snacka inte om anständighet och etik, vi/företagen har inte råd med det.

 • Andreas Svensson

  Kolla in mitt inlägg idag om nytt politiskt parti och massa intressanta tankar kring det

  http://viktigafragor.blogspot.se/

 • bigson16

  Den är nog bra men jag behöver mer tid för att kunna läsa allt.

Bodil Malmsten (född 1944) debuterade 1970 med barnboken ”Ludvig åker”. 2010 tilldelades hon Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som författare. Poesi

En sorg som
knuffas på bussen

Anklagelse mot universum.

Det mörka Paris var
en gigantisk fabrik

Under strecket

1800-talets industricentrum.

Webb-tv

”En utmaning, pjäsen
är verkligen djupsvart”

Teater

Lars Ring om de stora upplevelserna.

Världens fulaste
stad i nytt ljus

Charleroi vill förbättra sitt rykte.

Se bilder från staden

Bilder

Invånarna fått nog av svartmålningen.

Här är nya bevis på
grisig svengelska

Lista

Läsare trötta på våld mot svenskan.

Engelsmän går inte på after work

Svengelska

After work, freestyle och backslick?

Dr Mengeles sjuka dröm nära verklighet

Experiment

”Idén om oskuldsfullhet lever”.

Stort mod att ge
sig på filma Pynchon

Film

Här är veckans alla filmpremiärer.

Sex exempel på
lysande tidningsform

Prisad.

Internationella utmärkelser till SvD.

Kommentar

”Israels val får mig
tänka på grym fabel”

Valstrategi med många namn.

Språkspalt

Ingen högtidsdag
för kommatecknet

Folk påstår att de inte kan.

”Ett hån mot alla
högerpopulister”

Reaktioner på världens mest omtalade bok.

Profil

”Vet att den handen
styckat en person”

Jarecki om en gåtfull miljardär.

En äkta excentriker
har lämnat oss

Daevid Allen

Vän med Hendrix och Yoko Ono.

En stolt skotsk slagverkarvirtuos

Intervju

Glennie adlad av drottningen.

Journalistik chanslös
mot söta kattungar

Sam Sundberg

Schibbyes projekt dödsdömt.

”Att vara avvikande
är en mentalitet”

Desiree Akhavan

Jämförs med Lena Dunham.

”Sällan arrogansen
varit så tydlig”

Perspektiv

Slussenmotståndet har bytt ansikte.