Annons

Kulturbloggen

Anders Q Björkman

Anders Q Björkman

Den tyska delstaten Bayern har upphovsrätten till det som möjligen är 1900-talets mest kontroversiella bok, Adolf Hitlers Mein Kampf. Många har uppfattat det som att det är förbjudet att publicera boken i Tyskland, men sanningen är den att Bayern helt enkelt har vägrat att ge ut den. Men 2015 går upphovsrätten ut och enligt Der Spiegel tillkännagav den bayerska vetenskapsministern Wolfgang Heubisch i måndags att delstaten nu ämnar ge ut Mein Kampf tillsammans med en diger notapparat där man argumenterar mot och slår hål på Hitlers olika resonemang.

Hitler skrev boken när han satt i fängelse för ett kuppförsök 1923. I Mein Kampf, som kom ut 1925, ger den blivande diktatorn sin syn på världen och den nazistiska ideologin, uppblandat med långa tirader mot judar.

Planerna är också att boken ska komma ut i en skolversion med mer lättbegriplig argumentation mot bokens nazistiska budskap samt som ljudbok och e-bok. Dessutom tänker Bayern ge ut Hitlers bok i en engelsk version.

Foto: Lennart Preiss/AP

Kategorier