Protester mot ny reggaespelning

Musik Efter förra veckans inställda Sizzla-konsert i Stockholm växer nu protesterna mot en ny spelning med en annan påstått homohatande jamaicansk artist. Dancehall-stjärnan Mavado är bokad på Göta Källare nästa torsdag, och samma nätverk som lyckades stoppa Sizzla tänker nu försöka få även den konserten inställd.

Turerna kring Sverigespelningen med Sizzla, som i några låttexter uppmanar till mord på bögar, är ett skolboksexempel på framgångsrik nätaktivism. Några personer – varav flera själva klubbarrangörer och nattlivsprofiler – skapade helt utanför etablerade hbt-organisationer som RFSL opinion mot arrangörerna. Uppmärksamheten ledde till att Sizzla-spelningen ställdes in på Strand, och sedan även på Slakthuset dit den flyttades.

Facebookgruppen som aktivisterna skapade, Rainbow riots, fick på tisdagskvällen upp ögonen på Mavado, en annan artist som pekas ut för homofoba texter. Målet är få Göta Källare att ställa in spelningen med honom den 12 april.

Enligt bloggnätverket MyFDL är Mavado förbjuden att spela i flera karibiska länder på grund av sina våldsamma texter, och har också haft problem att ta sig in i USA och Kanada. Mavado ska inte heller ha skrivit på The Reggae compassionate act, ett initiativ för att följa reggaens kärleksbudskap och stoppa uppmaningar till våld mot homosexuella.

En av de Mavado-låtar som pekas ut som homofob är Batty Bwoy Termination, där texten uppges lyda: “Battyboy (bög) must die, Lesbian must die, Sodomite must die.”

”I USA får han inte komma in, liksom Sizzla inte får inresetillstånd i Storbritannien. Varför säger inte Sverige ifrån? Hur kommer det sig att våra basala rättigheter som hbt-personer – att få leva utan mordhot – inte är självklara? Handlar det inte om allmänna mänskliga rättigheter?” skriver klubbprofilen Petter Wallenberg, en av de drivande bakom Rainbow riots, på Facebooksidan.

Frågan är hur hur Söderhaket Göta Källare – som precis som Strand ibland ordnar gayfester – kommer att reagera på den nätstorm som nu lär ta vid.

 

Visa kommentarer (106 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Det så kallade ”könsneutrala” pronomen som föreslagits har motiverats bland annat med att det skall användas för personer som inte kan eller vill klassas som entydigt man eller kvinna. Ordet får då karaktären av syftning på transpersoner. Att då samtidigt använda ordet som generellt pronomen för vem som helst blir då ingen lyckad ”könsneutral” lösning och i så fall kan man precis lika gärna skriva ”han” (eller hon) om personer vars kön man inte känner. Nationalencyklopedins ordbok nämner uttryckligen att ”han” kan användas om person utan hänsyn till kön.

 • Anonym

  Det kan tilläggas att det ord som förts fram som ”könsneutralt pronomen” redan har börjat användas som invektiv i diskussioner som inte har ett dugg med språk att göra vilket man kan se i kommentarsfälten i exempelvis SvD. Till exempel ser man i kommentarerna till Emil Uddhammars inlägg om Jan Guillou att JG kallas ”hen” av somliga på ett sätt som uppenbart är avsett att vara förolämpande, till exempel skriver en kommentator om ”KGB-anställde hen G” och en annan skriver ”vågar man kalla herr (eller hen) Guillous text för plagiat”.

 • Anonym

  ”Hen” är ju knappast stilistiskt neutralt heller eller neutralt i en vidare bemärkelse eftersom det används som ett politiskt propagandaverktyg. Vilket exemplifieras väl av sajten som det skrevs om igår som ”översätter” alla han och hon med ”hen” åt den som surfar. Alltså även i de fall då könet är känt. Det är ett led i stats- och mediefeministisk hjärntvätt.
  .
  Sedan är ”hen” mycket nära ”henne” och långt ifrån ”honom” i uttal och därför inte särskilt könsneutralt.
  .
  Skriv hellre ”hon” istället om det är för provocerande för feminister att skriva ”han”, för omständligt att skriva ”hon eller han” och stilistiskt generande att skriva ”denne” eller ”vederbörande”. Jag lovar att inte klaga.

 • Anonym

  Resenärer som ”påstiger tåg” är vanligtvis antingen män eller kvinnor. Men kunder som man skriver om i allmänna leveransvillkor kan dessutom vara t.ex. föreningar eller bolag. Förr i världen ansågs ”han” omfatta alla sådana möjligheter. Den konstruktionen anses med fog inte vara riktigt rumsren i dag. Men då hjälper det inte med ”han eller hon”.  Och man kan ju inte gärna skriva ”han, hon, den eller det”. Såvitt jag förstår hjälper det inte med ”hen” heller – för ”hen” förutsätter väl animathet? (Magistern ser att vi här ute följer med och lär oss!)  Jag kan inte hjälpa att jag tycker att ”den” är en ganska bra lösning. Det är inget nytt ord, och det blir inga böjningsproblem. Nog låter det konstigt i början, men om tillräckligt många börjar skriva så, tror jag att det går lättare än med ”hen”. Visst kan det bli knepigt med syftningen ibland, men det blir det ofta, och vana skribenter brukar inte ha några svårigheter att bemästra dem.

  • Fredrik Östman

   Jag tror att ”hen” förutsätter animositet.

 • Anonym

  Allvarligt. Varför har alla glömt HIN??
  Känner mig jävligt undanskuffad hära.
  /// the devil in the details ;-)

 • Anonym

  At <> låter stelt eller gammalmodigt kan så vara, men det är mycket mildare kritik än den mot nyare orden som förslås. Risken är att man uppfattas ännu värre.

  Det år många risker med att vara för au courant i språket, även när det inte är fel. Skriver man <>, t.ex. låter det som om man önskade man var engelsktalande. Kanske <> låter gammalmodigt eller lantligt men det låter också som om det är skrivet av en stolt svenskspråkig.

 • Anonym

  ”Det åligger å tåget påstigande resenär, att kunna uppvisa giltig biljett.”

  • Anonym

   Jovisst men det finns en uppsjö av andra tänkbara formuleringar. Till exempel går det bra att skriva ”När du stiger på taget åligger det dig att kunna uppvisa giltig biljett” ELLER ”det åligger den som stiger på tåget att kunna uppvisa giltig biljett” ELLER ”när du stiger på tåget måste du ha giltig biljett” ELLER ”Resenär som stiger på tåget måste kunna uppvisa giltig biljett”. De exempel som presenteras för att påvisa på ett ”behov” av könsneutrala pronomen känns alla uppenbart konstruerade.

   • Fredrik Östman

    - Den som stiger på tåget måste ha en giltig biljett.
    – Du får inte stiga på eller åka med tåget utan att ha en giltig biljett.

    Inget ”han” eller ”hon” så långt ögat ser.

    • Anonym

     helt rätt – vilket bara bekräftar min poäng.

    • Anonym

     helt rätt – vilket bara bekräftar min poäng.

 • Karin Guldbrand

  Intressant att somliga tolkar idén att använda hen som könsneutralt pronomen som att vi ska sluta använda hon och han. Eller att hen skulle vara reserverat för HBT-sammanhang. Det kan användas i det sammanhanget, men det absolut största användningsområdet där hen skulle vara så oerhört praktiskt är just precis sådana exempel som Ylva tar upp här.

  Fascinerande att det är så fruktansvärt provocerande. Hur tänker kritikerna? Skribenter som brottats med valet av han, hon, hen, den eller denne har i 99999 fall av 100000 varken skrivit ”feministiska” barnböcker eller HBT-litteratur. De debattörer och forskare som förespråkar hen framför han, hon, den eller denne har funderat, testat och forskat tusentals timmar mer än de flesta av kritikerna som ser rött för att hen har använts i en barnbok eller någon nämnt att det skulle lämpa sig för transpersoner.Olle Josephson menar att det är en generationsfråga:http://www.youtube.com/watch?v=Jzq5uH0hano

  Den som lever får se.

  • Anonym

   Men oavsett vilka skäl kritikerna må ha för att ogilla ”hen” så är ju följande passage ur Ylvas text rätt väsentlig i sammanhanget: ”Men för den som vill skriva texter som når fram, är en god grundregel att inte använda ord eller uttryck som låter konstlade i normalt talspråk.”
   Vill den som använder ”hen” nå fram eller markera något? Om det är det senare så må det väl vara hänt, men om ambitionen är att nå fram så är det ju helt kontraproduktivt, och om man ändå anser det vara ett bra sätt att kommunicera så måste man i konsekvensens namn frångå synsättet att t ex ”denne” är olämpligt för att det kan sända ut vissa signaler. Det är ju precis det ”hen” gör, oavsett vilken ambitionen med ordets lansering var.

 • Anonym

  ”Men för den som vill skriva texter som når fram, är en god grundregel att inte använda ord eller uttryck som låter konstlade i normalt talspråk.”
  Oavsett vad man tycker om ”hen” så borde ju den här passagen vara ensamt skäl nog för att absolut inte använda det ordet, ty inget har väl på sistone i lika stor utsträckning signalerat totalt kommunikationssammanbrott. Om man använder det uttrycket kan man veta med 100% säkerhet att man INTE kommer att nå fram till en hyfsat stor grupp människor.

  • Anonym

   Precis. I februari pekade YB själv på risken ”för att läsaren ska bli irriterad eller brydd över märkliga konstruktioner” (se inlägget om ”Språkvårdens Skylla och Karybdis”). Den som skall vara språkkonsult borde tänka på detta.

 • http://profile.yahoo.com/NBE22DTOBHAKD4CLXREBOM6AHE Kukus

  Hen är väl det slutgiltiga beviset på att våra kacklande klasser behöver riktiga jobb. Gräva diken, knacka sten, ro galärer…

 • Anonym

  Istället för: ”När kunden har fått hem varan ska den/hen källsortera emballaget”
  skulle jag skriva: När kunden har fått hem varan ska emballaget källsorteras.

  • Fredrik Östman

   - När varan levererats åligger det mottagaren att källsortera emballaget.
   – När varan levererats skall mottagaren ta hand om emballaget.
   – Mottagaren måste ta hand om förpackningen.
   – Mottagaren ansvarar för att förpackningen tas om hand.

   Om man är bra på att skriva klarar man sig utmärkt utan både passivformer och ”han eller hon”. Misslyckandet att formulera vanliga meddelanden på ett språk som dugit åt många miljoner människor i århundraden är ett svaghetstecken, inget annat.

   • Anonym

    Helt rätt – och många andra konstruktioner är tänkbara. Till exempel kan man vända sig direkt till kunden och säga ”När du fått hem varan skall du källsortera emballaget”. Jag är helt övertygad om att YB själv är fullt medveten om detta. Det blir då svårt att värja sig mot den tanken att hennes krystade exempel har konstruerats särskilt för att ge sken av att det av praktiska skäl skulle behövas ett nytt ord i språket. Personligen är jag övertygad om att motivet är politiskt och jag tycker diskussionen skulle bli ärligare om de som vill lansera ordet kunde medge detta.

    • Fredrik Östman

     När det gäller den nya skrået språkkonsulterna, som har fått sitt privilegiebrev i språklagen, finns det ju en faktor till, nämligen att bygga upp och utöka en marknad för att tjäna pengar. Den websida skriven av just en språkkonsult som det hänvisas till är ju inget annat än en marknadsföringssida för konsulttjänster. Ju svårare uppgiften att skriva så att det behagar respektive målgrupp görs, desto större anledning att anlita en språkkonsult. Djupa ingrepp i det etablerade språket smäller förstås högre än några nyord som man utan vidare själv kan slå upp i nyordboken SAOL. De ekonomiska drivkrafterna är också trots alls mycket starkare än de politiska och ideella. Kanske är detta den större skillnaden mellan nuet och tiden sedan 1966.

     Effekten av språklagen kan alltså, kanske paradoxalt, leda till ständiga och strategiska men meningslösa ändringar i språket i lagom mängd och takt för att hålla en kader av språkkonsulter försörjda. Lasse Lucidor och Strindberg får man snart läsa via Googles översättningstjänst. Där fick några språkkonsulter till ett stadigt jobb.

     • Anonym

      Det kan förstås finnas ekonomiska drivkrafter också – det ena behöver ju inte utesluta det andra.

 • http://pulse.yahoo.com/_WRHZJED4BCO33P2D4Y3VFQLYRE Anonym

  Sluta med det där hen-tramset. Det är ingen (utom en liten grupp radikalfeminister) som ens någonsin funderar på att använda det där. 
  Det räcker med att titta på artikelförfattarens frisyr för att se vilken grupp hon (han?) ingår i. 

  • http://twitter.com/apskaft Jonas Söderholm

   Ja, feministerna (inte enbart de radikala), och så den lilla, lilla obskyra subkulturen känd som Våra Barn, se kommentar nedan. Okej jag har såklart inte koll på barn i allmänhet, men som tolvåring är man ändå fortfarande rätt mån om att passa in i den större skaran och har inte börjat lägga sig till med udda beteenden för att sticka ut. Så jag väljer ändå att tro att min dotters språkbruk vittnar om en trend i någon mån

  • Anonym

   Ärligt talat: kommentarer om YB:s frisyr eller utseende i övrigt hör inte hemma i diskussionen.

 • Anonym

  Låt oss akta oss för historierevisionism i fråga om ”han”. Förr användes ”han” som könsneutralt pronomen. Den som skrev  ”när kunden har fått hem varan skall han källsortera emballaget” uteslöt inte att kunden lika gärna kunde vara en kvinna. Det man retat upp sig på är inte att det inte fanns något könsneutralt pronomen — det gjorde det — utan att det pronomen som dubbelarbetade som könsneutralt var just det manliga.

 • http://twitter.com/apskaft Jonas Söderholm

  Min tolvåring svänger sig med ‘hen’ spontant och obehindrat i vardaglig konversation så fort den omtalades kön är okänt. Detta är inget jag (och DEFINITIVT inte hennes reaktionära mamma) prackat på henne. För henne är det uppenbarligen en ‘non-issue issue’, ett funktionellt språkligt verktyg snarare än ett feministist statement och identitetsbygge som jag väl får erkänna att det varit från min sida de få gånger jag sagt ‘hen’. 

  Ännu en i raden av frågor som kommer att dö ut med våra (och äldre) generationer? :)

  • Anonym

   Men tänk om hon om 10 år skriver det i en jobbansökan och den därför sorteras bort? Jag tror inte risken är så stor, men den kan inte helt ignoreras. Och just för att det alltid finns folk som reagerar på ett annat sätt än man själv kanske tänkt sig så bör man vara försiktig med att använda viss formuleringar. Det är ju precis det Ylva är inne på i bloggtexten, fast då handlar det om andra formuleringar och andra personer som kan reagera ”fel”. Oavsett vad man i sak tycker om ett visst ord bör man vara medveten om ords värde. Jag tycker personligen att det finns en onödig fixering vid ordval, men den finns där oavsett vad jag tycker om saken och då är man tvungen att förhålla sig till den. Till exempel i informationsmaterial, eller som sagt jobbansökningar eller annat.

 • Anonym

  ”Visst kan denne fungera i vissa lägen, men om hen som skribent väljer stela uttryck kan det uppfattas som att hen försöker skapa en högfärdig distans till läsaren.”  En läsar/e/ kan tolkas som maskulint också, läsar/inna/ som feminint, alltså borde även detta ord förkastas och ersättas med exvis ”läsarhen”. Vi kan väl passa på att skippa åäö också, för EU:s skull. Och sa kan vi halla pa att forstora spraket tills det inte gar att forsta vad nagan sager. Nysprak, jippiii!

 • http://twitter.com/apskaft Jonas Söderholm

  Då hoppas jag verkligen hon har självförtroende och styrka nog att söka jobb hos mer vettiga arbetsgivare. Det är inte bara arbetsgivarna som ska gallra. Dessutom, om det nu är så att att hennes språkbruk säger något om en större trend så kommer de ju få väldiga problem med att hitta nya, unga anställda överhuvudtaget.
  Jag funderade över exakt samma sak när jag gjorde mina första tatueringar och kom fram till att jag är helt enkelt inte intresserad av att arbeta för en organisation som har den sortens ytliga hållning. Ska de även då gallra bort folk med fel färg, eller varför inte överviktiga? De kan ju tolka övervikt som ett symptom på dålig karaktär och självdisciplin, svaghet. 
  Det är givetvis få förunnat att kunna välja vilket jobb de vill. Men det hindrar inte att man har en grundhållning att försöka hamna på ett vettigt ställe.  

  • Anonym

   Det behöver inte vara organisationens hållning — det kan räcka med att någon inblandad i rekryteringsprocessen ogillar tatueringar. Fick mig en berättelse till livs om en svensk arbetssökande, som efter en lyckad intervju tände en cigarett nere på parkeringsplatsen, och i detta betraktades av den rekryteringsansvarige — ansökan i papperskorgen. Beroende på arbetsuppgifter kan förstås såväl tatueringar som hennande vara goda grunder att avstå från just den sökande.

 • Anonym

  Hen i.e kärring
  Hen skall man använda där vi idag skriver Hon men borde skriva Kärring.
  Ex till försäkringsbolaget
  ” Hon körde på min bil medan hon SMSade ” kommer bli
  ” Hen  körde på ……” det man vill skriva är
  ”Kärringen körde på min bil medan hon SMSade ”
  Uppkomsten av Hen bygger på iden att kvinna är det felfri könet … vilket hon är då hon bara är ett offer för andra

 • Anonym

  Hen? Hur kan en höna vara könsneutral? Dessutom är det slang för fruntimmer på engelska. Jag trodde vi skulle försöka undvika onödiga, utländska låneord i svenska pråket?

 • Anonym

  Som visats av till exempel kommentatorn Fredrik Östman med flera finns inget praktiskt behov av ett nytt pronomen – språket innehåller redan alla de verktyg som behövs för att enkelt hantera sådana fall som YB hänvisar till. Att YB med flera vill lansera ett nytt pronomen kan bara förstås som en del av ett politiskt program vilket de flesta som kommenterat har helt klart för sig. Idén med ett ”könsneutralt” pronomen bygger på en föreställning om ordets makt över tanken, ett politiskt korrekt språk skall styra människor att tänka politiskt korrekta tankar. Föreställningen om ordets makt över tanken går tillbaka på en teori som presenterades av Ewdard Sapir och Benjamin Whorf och som i korthet går ut på att språkets form styr våra tankar. Teorin som sådan har fått häftig kritik men det verkar som att det i Sverige finns de som tror starkt på Sapir/Whorf och YB verkar vara en av dessa. YB borde medge detta och ta en diskussion om den saken. 

 • Anonym

  Om man lyssnar på hur man själv och andra säger en mening som i Ylvas exempel, tror jag att de flesta skulle använda ”han” (‘an) utan att därför mena att det måste syfta på en person av hankön.  Formuleringar med den (syftande på person), denne och han/hon hör till skriftspråket.  Är det då så fel att även skriva han, och tänka att i det sammanhanget kan han betyda en person av vilket kön som helst?  På samma sätt som ”man” inte heller behöver vara könsbundet när man talar om sig själv?  Vari ligger problemet?

 • Anonym

  Jag säger inget om ”hen”, det är ju ett politiskt projekt och därför omöjligt att bemöta.
   
  Men jag förstår faktiskt inte hur det gick till när barnspråk plötsligt fick högsta status: ”När kunden har fått hem varan ska den källsortera emballaget”. När folkomröstade vi om detta? Att avfärda denne enbart på grund av att formen upplevs lite stel eller maskulin, är inte det ändå lite märkligt? Det är ju många former som får vara feminina utan att väcka de unga språkkonsulternas reformationslusta.

 • Anonym

  Om man följer länken till Helena E-H kommer man mycket riktigt till en marknadsföringssida för konsulttjänster, precis som kommentatorn Fredrik Östman påpekar. Helena E-H skriver där, med hänvisning till diskussionen om ”könsneutralt pronomen”, att hon inte tänker ”ta parti för vare sig den ena eller den andra sidan”. Komiskt nog lyder sedan rubriken till nästa stycke ”Skribenter behöver hen”. I omedelbar anslutning till den texten görs för övrigt reklam för en kurs där språkkonsulterna erbjuder sig att ”utbilda medarbetarna på din arbetsplats i att skriva jämställt”. Den formuleringen är mycket avslöjande, vad man är ute efter är inte att lösa några praktiska problem utan att pracka på oss andra ett ”jämställt” språk.

 • Marcus Björk

  Om man inte gillar musiken behöver man väl inte gå på spelningen?

  Folk får vara vad dom vill, men jag förstår inte varför vissa som säger sig omfamna denna filosofi inte anser att den bör appliceras på andra?

  Ska vi censurera bibeln ochså? Eller varför inte låta RFSL skriva en ny bibel som ersätter den gamla, där Jesus är en hen.

  För att klargöra jag anser att homosexuella har samma rättigheter som alla andra, ser inte heller nåt fel i att vara det. En privatsak som ingen annan har att göra med. Precis som musiksmak och religion.

  • Anonym

   Att tycka något är en sak, att uppmana till mord är något annat. Det omfattas tex. inte av svensk yttrandefrihet.

   • http://twitter.com/Sportnerd Henrik

    Han har väl inte sagt något som omfattas av svensk lag? Låt han genomföra konserten och skulle han bryta mot svensk lag under framträdandet är det bara till att låta juridiken ta över.

  • http://www.facebook.com/Jubellymmel Peter Andersson

   ”Och judarna i Nazityskland kunde ju självklart bara hållit för öronen och tittat bort under allt hatkampanjande mot dem. Även nazister måste ju få uttrycka ALLA sina åsikter…”

 • Anonym

  Jag älskar dessa så kallade protester på facebook.
  ”Jag hjälper till att göra världen en bättre plats genom att trycka på en gilla-knapp på facebook, hemma bakom min dataskärm.”

  Om man verkligen vill göra en skillnad och stå upp mot saker får man, enligt mig, pallra sig upp från soffan och ta konfrontationen ögon mot ögon.

  • Anonym

   Hur vet du att facebookaktivisterna inte gör det också? Det finns väl ingen motsättning mot olika former av opinionsbildning, såsom artiklar, facebook, demonstrationer, debatter och skrifter.

   • Anonym

    Jag kan med stor säkerhet säga att majoriteten som ”engagerar” sig i dessa grupper på facebook inte ger sig ut på gatorna. Det är extremt lätt att trycka på en knapp hemma i soffan, men att lämna hemmet är en helt annan femma. Jag tvivlar inte att det finns facebookaktivister som ger sig ut, det är antalet jag ifrågasätter.

    • Anonym

     Är det allt eller intet som gäller? Om man inte är beredd att ”ge sig ut på gatorna” så ska man hålla tyst. Även en liten protest är ett steg mot en bättre värld. Och kanske det är en ingång till ett vidgat engagemang?

     • Anonym

      Det enda jag säger är att om det skulle bildas en facebookgrupp som är emot vad jag gör så skulle jag inte bry mig. Allt jag ser är en tummen upp här och där, dessutom kan en andel av medlemmarna i gruppen vara accounts skapade specifikt för att öka antalet likes…

    • http://www.facebook.com/Jubellymmel Peter Andersson

     ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något”. En Facebookprotest stoppade visst en hatpredikant från att ”sjunga” i Sverige. Tycker det är helt okej.

 • http://profiles.yahoo.com/u/7GXJ4CL5A6A5YPPUO47UQXGP5Y Johan

  Ooooh, Facebook-protest. Avskräckande! :)

  • Anonym

   Det är en liten del i strävan efter en bättre värld. vad gör du själv?

 • Anonym

  Svensk flathet! Vi som ska vara bäst i alla moraliska avseenden har inte mod och kraft att stoppa sådana artister. Regering och riksdag ska väl i stället som vanligt uttrycka sympatier för något långt, långt borta. Det är ofarligt och kräver varken mod eller kraft.

  • Anonym

    Vem är du som tycker att yttrandefriheten bara skall gälla din åsikt. Jag tycker i detta fall att det är smaklöst. Men att vända ryggen det man inte gillar är demokrati. Att stoppa är det motsatta. Men på den punkten vad gäller demokrati och yttrandefrihet vänder jag inte ryggen till. Yttrande frihet är det viktigaste vi har och skall värna om. Inte ett översitta samhälle. Hoppas att du förstår att du har bra moraliska värderingar men motarbetar din egna frihet.

   • Anonym

    Yttrandefriheten omfattar inte uppmaning till mord. Försök uppmana till mord på en politisk motståndare i Sverige så åker du in i buren.

 • http://pulse.yahoo.com/_PD2RKCPBVAOFWV5K4MZ4SFAQIY Tom

  Neka inresetillstånd till hatpredikanter.
  Flera av Jamaicas reggie artister har fått revidera sina texter och ändra sin stil eftersom de börjar inse att folk inte vill höra deras hat. (på Jamaica har mer än 35 homosexuella rapporterats ”ihjälhuggna” under de senaste åren)  

 • jonas gregers

  Efter en spelning på Vattenfestivalen
  i Stockholm 1999 blev Ken Ring gripen av polis efter att ha framfört låten
  ”Spräng Regeringen” där han rappade om att storma slottet och våldta prinsessan Madeleine.[2]

  Våldta Madeleine var i mitt tycke osmakligt sagt, men självklar ska man som artist få säga sånt, det är en del av den artistiska friheten. Ett uttryck för orättvisorna i samhället i det här fallet, iaf uppfattar jag det så. En annan aspekt är ju att det kanske inte är en protest men en del av en berättelse. Annars skulle vi inte kunna ha böcker, filmer osv med liknade händelser. Sen är det ju en annan fråga varför tex våld är underhållning.

  • http://www.facebook.com/profile.php?id=1198930639 Sankt Felix Hjärndöd Larsson

   Hans låt är en av de grövsta låtarna jag hört så det förvånar mig inte… man måste göra skillnad på yttrandefrihet och uppmaning till våld samt mord. Böcker och filmer skildrar händelser, det betyder inte att de uppmuntrar det som berättas. Här har vi däremot ett solklart fall av hets mot folkgrupp och då kan man inte försöka gömma sig bakom de lagar som är till för att skydda de man hetsar mot.

 • http://www.facebook.com/Jubellymmel Peter Andersson

  Det är nog bara så att vissa bara älskar att förringa andras insatser. Såna finns överallt.

  • Anonym

   ”Förringa” uppmaning till mord? Protesten är väl högst befogad.

 • http://jajamenmen.blogspot.com/ Sagittari

  Vissa grupper i vårt samhälle har speciella privilegier. Det borde alla jordens människor ta hänsyn till och anpassa sig därefter. Inte minst därför att vi vet bäst och har kommit längst i människans utveckling. Man borde också se till att Expressen/Aftonbladet/DN/SvD ges ut på samtliga jordens språk uti samtliga jordens kontinenter, samt att SVT och TV4 blir globala satellitkanaler, så att det blir ordning på mänskligheten någon gång! Så här kan vi bara inte fortsätta!!

 • Eufrat

  Gärna mångkultur, men bara på ytan? Reggae och rasta är coolt, men bara som färgklick och underhållning, inte som reell ideologi?
  .
  Wake up. Det här är bara början.

 • Anonym

  Det är underhållande när PK-kollektivet utsätts för dessa inkonsekvenser och inte riktigt vet åt vilket håll de ska rikta sina åsikter för att inte kränka någon. Ungefär lika spretande som att samma åsiktsgrupp som är mot kärnkraft för att de anser det vara livsfarligt samtidigt som de kämpar för en blomstrande vargstam som ju dödar folk på riktigt. Underhållande var ordet :-) !

  • Anonym

   När dödade en varg en människa i Sverige sist?

   • Anonym

    18 mars 1821 dödades ett 6-årigt barn av en varg. Det innebär procentuellt att vargen är oändligt mycket dödligare än kärnkraft eftersom ingen svensk dött av den sist nämnda intill idag.

    • Anonym

     Men:

     Vi har inte haft kärnkraft sen 1821.
     Vargen är ingen energikälla.
     ”Åsiktsgruppen” du pratar om är inte alls homogen. Jag mfl. tex. vill både ha kärnkraft och en blomstarnde vargstam. (Nej, jag bor inte i stan utan långt ute på landet nära både varg och björn)
     Och hur vet du att ingen svensk ”dött av kärnkraft” ?
     Dessutom är händelsen med 6-åringen väldigt ifrågasatt.

     Däremot håller jag med om att det ÄR ”underhållande när PK-kollektivet utsätts för dessa inkonsekvenser och inte riktigt vet åt vilket håll de ska rikta sina åsikter för att inte kränka någon.”

     • Anonym

      Då borde vi ju se till att vi har kärnkraft så länge eller åtminstone till någon dör av det så att protesterna är relevanta.

      Det finns inget konstaterat fall av svenskar dödade av kärnkraft. Ska man utgå från ditt antagande att det kan finnas dödsfall ändå så kan man ju göra precis samma antagande om icke konstaterade döda av varg. Det är bäst att hålla sig till det som är dokumenterat.

      Frågan var vad som är dödligt för människor och inte vad som ger energi eller inte. I just denna fråga hävdar många personer som säger sig värna om människoliv att kärnkraft dödar människor medan de vill plantera in fler vargar. Resonemanget haltar kraftigt. Det är väl bara att konstatera att du inte är en av dem då, gratulerar.

     • http://www.facebook.com/oliver.uvman Oliver Uvman

      Ta och kolla in Chernobyl-olyckan. Svenskar i min generation (födda 87) har mycket mer radioaktivitet i sig än tidigare generationer. Vi har större risk för aspergers, autism, hjärt- och kärlsjukdomar och allergier. Det behöver såklart inte betyda att Chernobyl orsakade allt detta, men det är tydligt att radioaktivitet har stor påverkan på foster under utveckling.

      Vill du ha riktig dödsfallsräkning kan du ju kolla hur många som dog som direkt resultat av Chernobyl. Enligt wikipeda finns det undersökningar som sätter minsta talet på 25 000 personer, största på 200 000. De räknade med att en halv miljon arbetare behövdes för att hantera katastrofen. Cirka 350 tusen personer fick evakueras, säkert så miste tiotusentals personer sina hem.

      En kärnkraftsolycka är förödande för det land den sker i och dess grannländer. I Sverige har vi redan vindkraft motsvarandes en kärnkraftsreaktor. Låt oss fortsätta investera smart.
      Sen vill jag gärna att du talar om vad du menar med ”kollektiv”.

     • Anonym

      Den enda relevanta källan till hur många som dött på grund av Chernobyl är WHO:s rapport som släpptes 2005. Där fastställs upp till 60 döda varav majoriteten dog i släckningsarbetet och ett dussin av direkt strålsjuka.

      Wikipedia är ett forum för att sprida fördomar och lögner och godkänns inte ens som källa till uppsatser i gymnasiet.

      Läs På!

      Vidare har vindkraft som exempel orsakat ett hundratal dödsoffer så är det bodycount som gör en energikälla så borde väl snarare vindkraften förbjudas.

  • Anonym

   Den synen kan man bara ha om man tror att världen består av stora kollektiv där alla tycker exakt likadant. Snacket om kollektiv säger mer om dig än de du pekar finger åt. Världen är mer komplex än så, men det är inte lätt när man själv har en svart-vit syn på vilka vännerna och fienderna är.

   • Anonym

    Så du menar att det inte finns ett kollektiv som anstränger sig så att de nästan spricker för att vara så PK det bara går? Tänk vad man kan bedra sig. *ironi*

 • Anonym

  Jag gläds åt att demokraterna får det allt besvärligare att försvara sitt överkorrupta system med sitt svamlande om friheter och likabehandling.

 • http://twitter.com/JoakimDavidsson Joakim Davidsson

  En varg lär år 1821 ha dödat en människa. DN idag.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=577484368 Thomas Eklund

  Hela artikeln är ren lögn. Är medlem i ovan nämnda grupp, och det enda vi gjort är att diskutera ifall Mavado är lika illa som Sizzla, vilket de flesta inte tycker. Att han är homofob är solklart, men att han uppviglar till mord tycker vi inte.
  Jag själv har på EGEN hand lämnat som förslag till Göta källare att starta en insamling till den jamaicanska HBTQ-organisationen J-flag.

  Alltså, han som skrivit detta hittar på och gör en höna av en fjäder. Det är många i facebookgruppen som inte vill stoppa den här konserten, men detta struntar han i att nämna.

  • Anonym

   Fråga – är det ok att tycka illa om bögar?

   • http://www.facebook.com/oliver.uvman Oliver Uvman

    Ja. Folk som tycker illa om bögar har väl lika lite möjlighet att välja det som bögar har att välja sexuell läggning. Det är ok att ogilla, men det är inte ok att hota.

   • BALKANBARBAREN Rodalinjen

     ja det är det.

 • Pingback: Sizzla, homohat och mänskliga rättigheter « Jämställd

 • Anonym

  Men alltså; vem vinner på en läpparnas bekännelse genom en ”Reagge Compasionate Act”?

  ”Okej, jag säger att jag älskar bögar, men jag gör det inte egentligen”. 

  ?

 • Pingback: Och så homofobin… « svereggae.se

 • Anonym

  Lyssna på W.A.S.P och goddag yxskaft!

 • Anonym

  Vart tog demokratin vägen, och rättigheten att uttrycka en åsikt. Vi är på väg mot ett fascistiskt samhälle. Man har rätt att tycka precis vad man vill, man har rätt att tycka illa om bögar såväl som att tycka om bögar.

 • Henrik Weinestedt

  Att det ska vara så svårt att förstå… Det handlar inte om att man inte får uttrycka sin åsikt, men detta är enligt lag hets mot folkgrupp, vilket är olagligt. Det är väl inte så konstigt att det reageras mot ett sådant lagbrott?

  • http://profile.yahoo.com/CXAE4GMJJF23B2R2ZQ4ALMCSQU N S

   Sant, det är olagligt men saken är väl att ingen av dessa artister har uttryckt några sådana åsikter i Sverige? Det som händer nu är att man vill stoppa spelningar för att vissa antar att dessa artister kommer att stå på scenen i Sverige och uttala sig hatiskt om homosexuella här. Detta går i så fall emot vissa demokratiska rättigheter. Man vill bara straffa artisterna för att dessa på andra scener i världen uttryckt sina åsikter. Det är väl inte rätt att straffa i förväg någon för en lag som dessa inte ens fått chansen att antingen följa eller bryta i Sverige? Det är inte så att artisternas all text och musik innehåller åsikter
   om homosexuella (om man söker upp deras musik på youtube), dessa artister har därför valmöjligheten att faktiskt följa lagen i Sverige. Onödigt med att föra en häxjakt.

  • BALKANBARBAREN Rodalinjen

   de handlar inte om ”folkgrupp”!   det handlar om SEXGRUPP !  Jag kommer från en etnisk minoritet, en viss folkgrupp. Men detta handlar om en sexgrupp. De är helt omotiverad att cencurera de.

 • http://twitter.com/morducai morducai

  Skulle vara intressant om det inte vore för det att de verkar skita i större artister så som 50 Cent, Eminem, Dr. Dre, varför inte beats by dr dre? Nej det ska bara vara mot dancehall, en väldigt liten genre internationellt istället för det som spelas på radio och tv och spelas i mycket större sammanhang. 

 • BALKANBARBAREN Rodalinjen

  Jag brukar aldrig lyssna på reggae annars , men den här artisten gillar jag!  jag har inte ens hört hans musik, men texterna skulla jag nog gilla!  speciellt de ocencurerade versionerna som är förbjudna i Sverige!     :) 

 • BALKANBARBAREN Rodalinjen

  ”I USA får han inte komma in, liksom Sizzla inte får inresetillstånd i Storbritannien. Varför säger inte Sverige ifrån?”
  ________
  ¨
  Det är ju en stor MERIT att inte bli insläppt i dessa bananrepubliker =)

 • Anonym

  det var ju bönderna som stod för underhållet genom tiondet till ”prästbordet” – de hade även gästningsplikt. vid den här tiden härjade mongolerna vid de östra gränserna-nåt som ständigt glöms bort-tex handlade säkerligen korstågen i karelen och tyska ordens aktiviteter om att stoppa mongolerna som ju tog makten i hela ryssland utom en ficka vid Novgorod och litauen….

 • Anonym

  Snälla ”Swerco”, får jag föreslå att du bedömer Hadrianus mur uitfrån hur den såg ut i sin krafts dagar, och då dessutom var fullt bemannad, inte hur den ser ut nu? Vad däremot beträffar skillnaden mellan antikens pikter och nutidens skottar beträffar är väl det ett utmärkt tema för en av Dicks bloggar?

  • Anonym

   Hadrianus mur var väl mest en skattelinje, och inte så mycket försvarslinje. Där alla som ville bedriva handel på södra sidan var tvungen att betala skatt, på samma sätt som tullarna fungerade vid Svenska städer. Mao, mest till för att förhindra smuggling än att stoppa regelrätta militära styrkor. För inte ens i sin ”krafts” dagar var den ju mycket mer än en stengärdesgård.

 • Anonym

  Anglosaxarna kom – som namnet antyder – från Sachsen, den del av det nuvarande Tyskland som låg utanför (nordöst om) det längs med Rhen och Donau härskande romerska riket. Men Anglerna då? Jo, från Angeln, som ligger i norra delen av Schleswig-Holstein (söder om Danmark) och fortfarande heter så. De romerska gränsbefästningarna (Limes) i Tyskland var verkligen imponerande, limes är fortfarande klart tydliga i landskapet och på många ställen återskapade som turisattraktion. Hadrianus’s Wall är bara en blek kopia av de kontinentala befästningarna. Mycket finns kvar i original, t.ex.
  Porta Nigra (Svarta Porten) i Trier och som samlingar i en mängd
  utmärkta muséer.

  • Peter Larsson

   Porta Nigra ar verkligen vacker. Jag kan halla med om att det latt blir mycket MYCKET om provinsen Britannia etc. Det ar ju intressant och sa, men det fanns aven andra provinser i kejsardommet…

  • Anonym

   Hadrianus mur var väl mest en skattelinje, och inte så mycket försvarslinje. Där alla som ville bedriva handel på södra sidan var tvungen att betala skatt, på samma sätt som tullarna fungerade vid Svenska städer.

 • Anonym

  Fast nu övergår Sverige till att bli morernas land. Varjanerna får stryka på foten.

 • http://www.facebook.com/people/Tar-Atanamir/100001456611556 Tar Atanamir

  ”Att nykomlingarna sedermera skulle ta över ön och göra om den till England föresvävade ingen.”
  .
  Och de Kelter som varnade om detta övertagande blev anklagade för att bara häva ur sig absurda konspirationsteorier. Rasistiska germanofober kallades dom visst.

  • Anonym

   Dagens garv där. Men du har nog rätt tyvärr…

  • http://www.facebook.com/people/Christer-Nilsson/1545482520 Christer Nilsson

   Jag ser också klara paralleller med dagens Sverige.

  • Anonym

   Herregud vilken bisarr kommentar.

 • Peter Larsson

  Pikterna talade sa vitt man vet, ett p-goideliskt brytonsk sprak – det vill saga en sorts gammalwalesiska. Det enda som egentligen skilde pikter fran brytoner pa ovriga britannien var att de levde norr om det romerska kejsardommets domaner. Aven de brytoner som bodde norr om Hadrianus mur men soder om antoninska muren ar kanda under andra namn sasom Votadini och Damnonii – och foll i stort under romersk domsvarjo. Ursprunget till namnet ar annu inte fastslaget, aven om det finns visst stod for den gangse iden om att det skulle rora sig om kroppsmalningar (som i pictura/picture).
  Namnet pikt levde kvar langt in i hogmedeltiden, och de reste vackra bildstenar som man med fodel kan njuta av vid skottlands nationalmuseum. Kungariket skottland (Alba) skapades nar en gaelisk (q-goidelisk) kung arvde det gamla nordskottska piktiska riket och forenade gael och pikt inom samma statsbyggnad. Det piktiska och ovriga brytonska sprak i skottland dog ut och ersattes av varianter av anglosaxiska i syd och ost och av gaeliska (antagligen fran irland) i nord och vast.

 • Anonym

  dessutom skulle jag vilja påstå att England kommer av änglandet-geuint norskt skulle jag tro? det var ju hunnerna som drev över angler och saxare som var föga välkomna? normandernas invasion handlade om att återta gamla domäner?

 • Anonym

  dessutom skulle jag vilja påstå att England kommer av änglandet-geuint norskt skulle jag tro? det var ju hunnerna som drev över angler och saxare som var föga välkomna? normandernas invasion handlade om att återta gamla domäner?

  • Peter Larsson

   Njae, England kommer av anglosax- som kommer av Angeln i Schlesvig-Holstein samt Saxen (ung. nuv. Niedersachsen) som annan kommentator skrivit. Norrmännen hör inte alls in i den här bilden utan kommer långt senare, under vikingatid, till norra brittiska öarna – då i huvudsak skotska högländerna, shetland, orkney, hebriderna och runt iriska sjön i allmänhet.

   Normanderna blev snabbt fransmän och såg med största sannolikhet England ur lokalmaktpolitiska perspektiv. Att de skulle ha känt någon sorts äganderätt genom Knut den Store etc verkar långsökt. Invasionen verkar ju inte samordnad med Harald Hårdrådes anspråk utan som en för Harold Godwinson olycklig slump.

   Du jämför två helt olika epoker och situationer som inte hade mer med varandra att göra än att folk i ung. samma region talar besläktade språk.

 • http://www.facebook.com/daniel.gustafson.39 Daniel Gustafson

  Kunde möjligen anglo-saxarna ha varit romerska foederatii? Dvs allierade till Rom som övertog försvaret av Britannien på romerskt uppdrag. Visigotherna är ett exempel.

  • Peter Larsson

   I princip var det nog sa, tror jag. Aven om det inte fanns ett romerskt kejsardomme pa plats som kunde erbjuda traditionell foederati-status kan jag tanka mig att den romanobrittiska eliten fortsatte samma politik som under kejsartiden.

   • http://www.facebook.com/daniel.gustafson.39 Daniel Gustafson

    Jag tänker mig att det skulle varit sanktionerat av det kejserliga hovet. Syftet skulle ha varit att frigöra romerska förband och rentav kunna återställa Rhengränsen. Konflikterna senare i Britannien skulle då kunna förstås enligt samma mönster som de i Gallien i slutet av 400-talet – med romerska lokala ledare (Syagrius) som försöker bekämpa germanerna.

    • Peter Larsson

     Mojligt, men jag tror att det anda ar troligare att de sattes pa pottkanten och hade att se efter sitt eget forsvar. Det var ju andemeningen i Honorius svar till britterna nar de bad om understod. I samma veva (410) plundrade vandalerna Rom, sa jag tror snarare att det forst uppstod ett maktvakum, som angelsaxarna darefter fyllde,

 • Lentan

  Bra förslag!
  Man kan ju hoppas att en ny regering tar till sig erfarenheterna från andra länder och inte fastnar i Sjöstedts helt aviga lösning.

 • Anonym

  Och hur var det med danskarna?

Paul Auster (född 1970) är sedan länge bosatt i Brooklyn tillsammans med författaren Siri Hustvedt. recension

”Värsta beslut jag någonsin fattat”

Percy Sledge död

Historien om hitlåten.

Polarpristagare klar med ny memoarbok

Sorg

"Bästa självbiografin någonsin".

Webb-tv

Detta har hänt i GoT

60 sekunder

Sex, drakar, maktspel – SvD sammanfattar 4 säsonger.

Seriens värsta rollfigurer

Lista:

"Han låg bakom det mest traumatiska".

”Uppsättning som
går på högvarv”

teater

SvD har sett ”Karlsson på taket”.

”Grass var mångsidig
och provokativ”

Grass död

Bekände sent sitt mörka förflutna.

Grass tog sikte på fanatismen

Under strecket

Om klassikern ”Blecktrumman”

Författaren Eduardo Galeano är död

Känd för boken ”Latinamerikas öppna ådror”.

”Fångar stympades
och dödades inför mig”

Eritreansk journalist om regimens övergrepp.

SvD recenserar nya SAOL

Roliga nya ord

Kulturkofta sida vidsida med tablå-tv.

Krönika

En diagnos kan befria – och vara livshotande

"Alla söker en syndabock".

ny bok

”Store bror” – en tung roman om fetma

"Ett högklassigt relationsdrama".

Krönika

Man kan inte tvinga folk att äta päron

”Kritikdebatten en déja-vu.”

Bildspel

Okända bilderna från
Andrées polarfärd

Fascinerande fotografier hittade.

krönika

Kvävande strukturer skadar samhället

Romers situation en demokratifråga.

Motvikt till hyper-retuscherade ideal

Äldre kvinnor lyfts fram i modevärlden.

Dansfenomen har fått skjuts av stjärnorna

Dans

Voguing värt att ta på allvar.

Kändiskulten väckte monstret i Byron

Under strecket

Poet och vampyr

”Bland alla drycker är vinet den nyttigaste”

Livsråd

Filosofen ger svar på tal.

En problematisk granskning av ANC

Recension

"Håstad brister i precision".

10 ord som bara kan förstås av erfarna

Nya SAOL

Orden som inte längre finns.

”Jill inte Gud – men min skyddsängel”

Dough Seegers och Jill Johnson Webb-tv
Exklusivt

Seeger & Johnson spelar för SvD.