Annons

Kulturbloggen

Tobias Brandel

Tobias Brandel

Efter förra veckans inställda Sizzla-konsert i Stockholm växer nu protesterna mot en ny spelning med en annan påstått homohatande jamaicansk artist. Dancehall-stjärnan Mavado är bokad på Göta Källare nästa torsdag, och samma nätverk som lyckades stoppa Sizzla tänker nu försöka få även den konserten inställd.

Turerna kring Sverigespelningen med Sizzla, som i några låttexter uppmanar till mord på bögar, är ett skolboksexempel på framgångsrik nätaktivism. Några personer – varav flera själva klubbarrangörer och nattlivsprofiler – skapade helt utanför etablerade hbt-organisationer som RFSL opinion mot arrangörerna. Uppmärksamheten ledde till att Sizzla-spelningen ställdes in på Strand, och sedan även på Slakthuset dit den flyttades.

Facebookgruppen som aktivisterna skapade, Rainbow riots, fick på tisdagskvällen upp ögonen på Mavado, en annan artist som pekas ut för homofoba texter. Målet är få Göta Källare att ställa in spelningen med honom den 12 april.

Enligt bloggnätverket MyFDL är Mavado förbjuden att spela i flera karibiska länder på grund av sina våldsamma texter, och har också haft problem att ta sig in i USA och Kanada. Mavado ska inte heller ha skrivit på The Reggae compassionate act, ett initiativ för att följa reggaens kärleksbudskap och stoppa uppmaningar till våld mot homosexuella.

En av de Mavado-låtar som pekas ut som homofob är Batty Bwoy Termination, där texten uppges lyda: “Battyboy (bög) must die, Lesbian must die, Sodomite must die.”

”I USA får han inte komma in, liksom Sizzla inte får inresetillstånd i Storbritannien. Varför säger inte Sverige ifrån? Hur kommer det sig att våra basala rättigheter som hbt-personer – att få leva utan mordhot – inte är självklara? Handlar det inte om allmänna mänskliga rättigheter?” skriver klubbprofilen Petter Wallenberg, en av de drivande bakom Rainbow riots, på Facebooksidan.

Frågan är hur hur Söderhaket Göta Källare – som precis som Strand ibland ordnar gayfester – kommer att reagera på den nätstorm som nu lär ta vid.

 

Kategorier