Kulturbloggen

Tobias Brandel

Tobias Brandel

I slaget om klubbkidsen mellan Stureplan och Södermalm har det norra navet länge haft en klar fördel. I princip samtliga nattklubbar med det åtråvärda 05-tillståndet ligger runt Svampen eller vid Stureplan som vidgat begrepp på Norrmalm: Sturecompagniet, Hell’s Kitchen, Spybar, Laroy, The Lab, Solidaritet, Rose, The White Room, Ambassadeur, Berns, Café Opera och Grodan Sergel.

På Söder avslutas däremot utelivet abrupt redan klockan 03, eller i många fall så tidigt som 01. Bara en Söderkrog har tillstånd att ha öppet till 05, småsunkiga Patricia.

Under torsdagen beslutade dock socialnämndens tillståndsutskott att låta Huset under bron, eller kort och gott Under bron, vid Skanstull få serveringstillstånd till klockan 05 under en prövotid på ett år. Den avspända men ambitiösa, blott två år gamla klubblokalen under betongbron vid Årstaviken är bland annat hem för sköna sommarklubben Trädgården.

I södra Europa går man ut och dansar vid samma tidpunkt som flertalet svenska klubbar stänger och kör ut sina gäster på gatan. För dem som önskar sig ett något mer kontinentalt nattliv i sommar, även på Söder, är tillståndsutskottets beslut förstås goda nyheter.

Kultur- och fastighetsborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) säger i en kommentar att de utökade öppettiderna ska ses som en del av hennes vision om ”24-timmarsstaden”.

Innebär det att vi snart även kan förvänta oss afterhours-klubbar i Sverige? Många av historiens mest legendariska dansklubbar, som Space på Ibiza och Berghain i Berlin, öppnar först på morgonkvisten och pågår till sena eftermiddagen. Eller betyder det att det åtminstone finns hopp om att de impromptu dansfesterna i dagsljus på Långholmen om somrarna får vara ifred för polisen?

 

Kategorier

Fler bloggar