Annons

Kulturbloggen

Johan Hellekant

Johan Hellekant

Apropå överklassafarin till det rika Solsidan i Saltsjöbaden bad Kristdemokraternas näst högste tjänsteman, Patric Rylander, om tips på Facebook om en resa åt motsatt håll. Men svaret är att segregationens Sverige redan har fått ”underklassafari” med politikernas hjälp.
Exemplet framför andra är den kommunalt finansierade safarin i Rosengård, där Soundwalk Rosengård introducerades i våras. Nyfikna besökare förses med hörlurar för att upptäcka en värld som de inte kände inte till.
Till skillnad från Solsidan är safarin till Rosengård inte privat organiserad. Här är det alltså kommunen som har stått för fiolerna med audioguider till alla nyfikna. Visserligen är föresatsen lika god som när 70-talets kulturpolitik kom med teatrar och konsthallar i förorter dit den mesta publiken än i dag kommer som tillfälliga gäster från mera burgna områden. Men mottagandet är inte lika gott. Solsidan och Rosengård har det gemensamt att safarierna gör de boende förbannade.

I ett utmärkt reportage i radions P3 berättade ungdomar i Rosengård hur uttittade de kände sig när plötsligt turister dök upp med hörlurar. ”Som djur”, kände man sig, och önskade att besökarna åtminstone kunde lägga av med audioguiderna.
Men klart är att social turism redan är en internationell trend. Självklart finns ett stort utbud av överklassafarier i till exempel USA. De går längs Hollywoods vackra villor och gated communities i Florida. Underklassafarier finns så också –  de har länge ansetts lite ”rätt”, nästan ”eko”. De kan gå till Rios favelor, men också – via svenska resebolag – till svårt nedgångna kåkstäder i Kapstaden.

”Bland annat ska det finnas en hög andel socialbidragstagare, vanartiga skrikande ungdomar, enbart bestå av hyresrätter i miljonprogrammet, nedlagda butiker, utarmad samhällsservice, vara slitet och mängder med klotter”, beskrev KD:s partisekreterare sin resas mål.

Men 2010-talets resebroschyrer är inget att leka med. Med hjälp av sociala medier kan uttrycken och svaren mycket snabbt komma att gå mycket längre än under Sveriges turbulenta 1970-tal. Det är en ny tid.

 

 

 

Kategorier