Annons

Kulturbloggen

Tobias Brandel

Tobias Brandel

Egyptiska författaren Nawal El Saadawi får årets Stig Dagerman-pris. Fast när SvD ringer upp henne tar hon emot beskedet med en hälsosam dos skepsis.

– Du vill prata med mig om ett pris? Vilket av dem?

 

Stig Dagerman-priset, känner du till det?

– Är det ett mänskliga rättigheter-pris eller vad?

 

Ja, det kan man säga, det ges till personer som värnar det fria ordet…

– Var det här i Oslo eller Sverige?

 

I Sverige…

– När gav de det till mig? De har inte kontaktat mig. Jag känner inte till detta. Kan du mejla mig information? Jag behöver detaljer om detta, namnet på priset. Sedan kan jag prata med dig. Min förläggare i Stockholm, på Ordfront, ringde också och sa grattis till priset, men jag blandade samman det med ett pris jag fick i Oslo för två månader sedan, men det här är alltså ett annat pris? (skrockar)

– Gav de mig priset utan att jag var där, i min frånvaro?

 

Nej, det har inte delats ut än…

– Kommer de att bjuda in mig eller vad? Min fråga är, hur kan de gå ut med att jag fått detta pris utan att bjuda in mig till att ta emot det?

 

Ja, hur kan Stig Dagerman-sällskapet göra det? SvD ringer upp grundaren och ordföranden Bengt Söderhäll. Lite skamset berättar han att informationen läckt ut till lokalradion.

– Någon har pratat lite för högt. Planen är att ha prisutdelningen den 27 maj då det är 25 år sedan Stig Dagerman-sällskapet startade, men det är inte säkert att hon kan då. Vi anpassar oss till hennes dagordning, vi ger inte bort pris utan frågar om folk vill ha det, säger Bengt Söderhäll.

Priset får El Saadawi för att hon i varje läge varit en ansvarig medborgare och kämpat för demokrati långt före den arabiska våren.

 

SvD ringer upp Nawal El Saadawi igen efter att ha mejlat lite information om Stig Dagerman som hon uppmanat. Men nej, hon är fortfarande inte särskilt villig att göra någon segerintervju.

– Tja, eftersom jag ännu inte officiellt fått beskedet, hur kan jag prata om det? Det är märkligt, jag har fått många pris, normalt sett pratar jag om det efter att de som gett mig priset tillkännagivit det.

– Från vad jag hör från dig verkar det vara ett respekterat litterärt pris. Så det är goda nyheter, men jag måste vara lite försiktig.

 

Stig Dagerman-priset har tidigare tilldelats författare som strax därpå fått Nobelpriset, både Le Clézio och Jelinek, står du på tur?

– Haha, om något år kanske jag har Nobelpriset i litteratur också. Jag har nominerats många gånger till Nobelpriset för mina romaner och mitt arbete.

 

Kommer du till Älvkarleby för prisutdelningen?

– Ja, självklart kommer jag till Sverige. Jag har varit i Stockholm många gånger förut, jag har många vänner där. Sverige är ett fantastiskt land, och väldigt progressivt.

– Du får intervjua mig lite grundligare efter att de offentliggjort priset. Jag lovar.

 

Nawal El Saadawi på Stockholmsbesök i maj förra året. Foto: Dan Hansson

Kategorier