Annons

Kulturbloggen

Tobias Brandel

Tobias Brandel

Under helgen har den twittrande klassen roat sig med att håna de kongressande moderaterna med anledning av att partiet i sitt idéprogram slog fast att de kämpat för bland annat allmän rösträtt, jämlikhet och mot apartheid. Aningen för historierevisionistiskt för nätmobben, som på hashtaggen #StuffModeraternaDid glatt slog fast hundratals andra goda gärningar partiet ligger bakom, som den arabiska våren, den första månlandningen och oktoberrevolutionen.

Partisekreteraren Sofia Arkelsten låter sig dock inte avskräckas, utan vidhöll i går efter avslutad partistämma att M:s föregångare Allmänna valmansförbundet minsann visst var med och införde allmän rösträtt för 90 år sedan – för att sedan tvingas pudla grundligt. Således är hon Sveriges främsta driftkucku på nätet just nu, även bland många borgerliga sympatisörer.

Fenomenet med politiska ironikampanjer på sociala medier är nu inget nytt. Högertidningarna i Storbritannien lyckades i valrörelsen förra året ge upphov till den framgångsrika hashtaggen #NickCleggsFault, sedan de beskyllt liberaldemokraternas ledare Nick Clegg för lite väl mycket ont. Twittrare slog snabbt fast att att allt från isländska vulkanutbrott till stukade tår var Cleggs fel. Läxan? Folk går faktiskt inte på vad som helst, och de har numera dessutom effektiva verktyg för att påpeka det.

Foto: Ingvar Karmhed

Sofia Arkelsten?                    Fredrika Bremer?

 

 

Kategorier