Annons

Kulturbloggen

Erica Treijs

Erica Treijs

Bloggaren och historikern Rasmus Fleischer har just satt griller i huvudet på både förlag och bibliotek. Inte så att det han diskuterar i den just utkomna Boken och biblioteket är fel på något sätt. Bara det att den här boken ställer fler frågor än den ger svar.
Redan frågan vad som egentligen är en bok, visar sig vara en riktig hopplös nöt att knäcka. Böcker som vi tidigare känt dem har en sexprocentig momssats, vilket gör att exempelvis ”en yogamatta med tillhörande instruktionsbok också åtnjuter denna kulturpolitiska åtgärd”, poängterar Fleischer och fortsätter:
– Momslagen tvingar fram ett ställningstagande om vad som är en bok och inte.

Förstås handlar samtalet egentligen kring e-böcker och print on demand-teknikens påverkan på branschen. För hur ska man skilja en e-bok från en blogg? En bok från en webbsida? När vem som helst numera kan ge ut en bok?

Kategorier